Nemocnice Sokolov má nové operační centrum

17.08.2020 15:13

V sokolovské nemocnici byly otevřeny nové centrální operační sály.

Nemocnice Sokolov má nové operační centrum
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Šest operačních sálů za více než 135 miliónů korun začne sloužit v Nemocnici Sokolov obyvatelům Karlovarského kraje už od prvního září. Díky jejich nepřetržitému provozu se sníží čekací doby na plánované operace, například totální endoprotézy kyčle nebo kolene. Klimatizované sály jsou vybavené moderní přístrojovou technikou potřebnou k zajištění kvalitní a bezpečné operační péče jednotlivých oborů, ať už pro chirurgii a traumatologii nebo ortopedii, gynekologii i ORL.

Šest operačních sálů za více než 135 miliónů korun začne sloužit v Nemocnici Sokolov obyvatelům Karlovarského kraje už od prvního září. Díky jejich nepřetržitému provozu se sníží čekací doby na plánované operace, například totální endoprotézy kyčle nebo kolene. Klimatizované sály jsou vybavené moderní přístrojovou technikou potřebnou k zajištění kvalitní a bezpečné operační péče jednotlivých oborů, ať už pro chirurgii a traumatologii nebo ortopedii, gynekologii i ORL.

„Sály svou koncepcí a hlavně vybavením patří k evropské špičce. Umožní nám výrazně zvýšit operační kapacitu nemocnice, zároveň bude možné efektivněji využít časovou kapacitu zdravotnického personálu, kterého je obecně nedostatek," uvedla generální ředitelka Penta Hospitals CZ Barbora Vaculíková. Moderní přestavba části nemocnice totiž zároveň zlepšuje pracovní prostředí zdravotníků. K dispozici mají pokoje pro sloužící personál, odpočinkové místnosti, nová hygienická zařízení.

„Po více než třiceti letech se operační sály sokolovské nemocníce nacházejí v prostorách, které odpovídají nárokům současné medicíny. Jsme rádi, že se tuto velkou Investiční akci Karlovarského kraje ve zdravotnictví podařilo úspěšně dokončit. Přestože je sokolovská nemocnice v pronájmu, musí mít pacienti stejnou kvalitu péče jako v ostatních zdravotnických zařízeních, proto kraj postupně obnovuje nejen své' nemocníce v Karlových Varech a v Chebu, ale i budovy a vybavení v Sokolově. Naším velkým úkolem teď je dotáhnout do konce i revitalizaci nemocnice v Chebu, kde jsme narazili na problém se zhotovitelskou firmou. Věříme, že lidé ze Sokolovska a celého kraje i zdravotníci sokolovské nemocnice budou s novým komfortním prostředím spokojeni," řekl hejtman Petr Kubis. Kraj jako vlastník nemocnice vynaložil z celkové částky více než 125 miliónů korun.

V sokolovské nemocnici byly otevřeny nové centrální operační sály.V sokolovské nemocnici byly otevřeny nové centrální operační sály.V sokolovské nemocnici byly otevřeny nové centrální operační sály.V sokolovské nemocnici byly otevřeny nové centrální operační sály.V sokolovské nemocnici byly otevřeny nové centrální operační sály.

Investice kraje do sokolovské nemocnice těší i starostku Renatu Oulehlovou. Zdůraznila, že díky přístupu společnosti Penta Hospitals CZ i Karlovarského kraje se opět zlepší kvalita péče poskytované nejen obyvatelům města. Město Sokolov ročně přispívá nemocnici jedním milionem korun.

Dosavadní operační sály svým vybavením už neodpovídaly potřebám moderní nemocnice. Chyběla v nich například taková samozřejmost, jako je klimatizace. „Současná přestavba části nemocnice byla náročná už proto, že probíhala za plného provozu. Zahájení provozu je pro nás všechny velkým svátkem. Pacientům bych rád poděkoval za trpělivost, našim zaměstnancům za pracovní nasazení v omezených pracovních podmínkách,“ dodal ředitel nemocnice Ing. Jaroslav Kratochvíl.

Kompletní stavební práce prováděla v období od konce února 2019 do června 2020 společnost GEOSAN GROUP a. s., která zvítězila v zadávacím řízení. Stavebníci vybudovali 6 klimatizovaných operačních sálů a zároveň změnili technické řešení prostor tak, aby měly parametry požadované pro chráněné únikové cesty vedoucí k bočním schodištím a mimo interiér budovy. Změny se týkaly také stávající trafostanice, kde došlo k celkové výměně technologie.

Bezpečnost pacienta jako hlavní priorita

Nové operační centrum představuje velký pokrok také pro bezpečnost pacienta. Ten bude hned při vstupu do oddělení identifikován podle čárového kódu, který dostane při příjmu. Pacienta převezme sestra anesteziologického oddělení, která s ním vyplní bezpečnostní dotazník. Na sále se dokumentace ještě jednou zkontroluje, totožnost pacienta znovu ověří - včetně přesného místa pro operační výkon na jeho těle. Po operaci bude pacient na dospávacím pokoji, kde se o něj postará anesteziologický tým. Po čase ho pak předá na příslušné oddělení. „Vždycky jsme pacientům věnovali maximální pozornost. Tím, že celý postup péče o pacienta zaznamenává a ověřuje speciální počítačový software, se dostáváme na úroveň velkých nemocnic,“ poznamenala vrchní sestra centrálních operačních sálů Soňa Malá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…