Nemocnice Svitavy: Na psychiatrii proběhl nácvik evakuace pacientů

19.11.2017 10:36

Na psychiatrii Svitavské nemocnice se nacvičovala připravenost na případnou mimořádnou událost. Pod heslem „lepší být připraven, než překvapen“ bylo zahájeno taktické cvičení pro nácvik evakuace pacientů z budovy svitavské psychiatrie.

Nemocnice Svitavy: Na psychiatrii proběhl nácvik evakuace pacientů
Foto: ekotopsvitavy.cz
Popisek: Nemocnice ve Svitavách

Úderem 13. hodiny vypukl na uzavřeném oddělení psychiatrie poplach. Na pokoji ve třetím patře došlo k simulovanému požáru lůžkovin. Toho času se na pokoji nacházeli čtyři pacienti (figuranti), z nichž tři byli připoutáni k lůžku. Na vedlejším pokoji byly tři osoby a jedna další upoutána na lůžko. Dalo se předpokládat, že někteří z pacientů se budou kvůli povaze svého onemocnění chovat agresivně. Záchranáři proto museli být připraveni na všechno. Evakuaci ostatních pokojů provedl personál nemocnice.

Cílem cvičení bylo seznámení jednotek požární ochrany a dalších složek integrovaného záchranného systému s možnostmi nasazení požární techniky a s činností oddělení, dále byly ověřovány informační toky při vyhlášení evakuace v rámci nemocnice i mezi zúčastněnými subjekty. Neméně důležitým úkolem bylo ověřit časy evakuací a možnosti evakuačních a zásahových cest pro potřeby jejich případné úpravy. Zaměstnanci psychiatrického oddělení si mohli vyzkoušet postupy při krizové situaci a zároveň samotnou evakuaci mobilních pacientů do vedlejšího objektu. Kromě zaměstnanců nemocnice se do cvičení zapojily Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, Jednotka sboru dobrovolných hasičů Svitavy, Policie ČR a Městská policie.

Krizový manažer Nemocnice Pardubického kraje, a.s. Josef Vamberský k nácviku evakuace psychiatrického oddělení dodává: „Ve druhém patře budovy je uzavřené oddělení pro pacienty se složitějšími diagnózami a potřebovali jsme, aby si personál i záchranné složky vyzkoušely evakuaci těchto specifických pacientů. Zároveň to byla možnost, jak prověřit dokumentaci a plány zdolávání požáru, které byly pro tento objekt zpracovány. Dalším úkolem bylo vyzkoušet si vazby a komunikaci mezi jednotlivými složkami.“

Po nácviku evakuace bylo simulováno provedení hasebních prací a na závěr byly zkontrolovány všechny prostory v budově. Po ukončení cvičení se sešli zástupci nemocnice a Hasičského záchranného sboru a předali si vzájemně své podněty, které budou detailněji sepsány do záznamů o akci. Provoz psychiatrického oddělení byl i v době cvičení zajištěn a část pacientů zůstávala na svých pokojích. Pro ostatní návštěvníky a pacienty psychiatrie bylo cvičení zajímavou podívanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…