Nemocnice Znojmo: Z Trutnova do Znojma zamířila pacientka kvůli operaci lokte

11.10.2021 15:13 | Tisková zpráva

Až z Trutnova jela paní Markéta (43 let, manažerka) podstoupit operaci lokte do znojemské nemocnice, kterou ji doporučili na odborném pracovišti v Praze.

Nemocnice Znojmo: Z Trutnova do Znojma zamířila pacientka kvůli operaci lokte
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

Po operaci lokte a velkém zánětu měla téměř nehybnou levou končetinu a řada běžných činností se pro ni stala nevykonatelných. Nyní je po transplantaci části kloubu a rehabilituje. Současné možnosti pohybu v lokti vnímá téměř jako zázrak. 

Anketa

Kdo by podle vás měl po letošních volbách sestavovat vládu?

hlasovalo: 24101 lidí

Paní Markéta utrpěla v roce 2019 úraz, který si způsobila pádem při obyčejném zakopnutí. Po úraze byla ošetřena v Kroměříži, kde byla na návštěvě u rodičů. Ve Zlíně pacientku odmítli operovat s tím, že nemají k tomuto zákroku specializaci. Operaci následně podstoupila v Olomouci, ale bohužel dostala zánět. Všechen kovový materiál musel být z lokte vyjmut a byla jí odstraněna i část pažní kosti kvůli její destrukci. Levá končetina se stala navíc téměř nehybnou. Následně byla propuštěna s tím, že již nelze hybnost ruky navrátit a má očekávat nástup artrózy a bolestí bez dalšího řešení. „Můj manžel se s tímto stavem nechtěl smířit. Na doporučení odborníka v Brně mě objednal do Prahy. Tam, co jsme poslali veškerou dokumentaci, sdělili, že jediné pracoviště, které mi může pomoci, je znojemská ortopedie,“ popisuje paní Markéta svou cestu z Trutnova do Znojma.

U pacientky se nabízela výměna kloubu, u kterého však hrozil další zánět s ohledem na ten předešlý, a bylo jí proto doporučeno řešení transplantací kosti, s níž souhlasila. 29. září 2021 byla provedena operace. „Pacientce jsme nahradili tři čtvrtiny kloubní plochy dolního konce pažní kosti štěpem od dárce a obnovili jí pohyb téměř do normálního rozsahu. Nyní musí tři měsíce rehabilitovat, aby si zachovala rozsah pohybu a současně končetinu šetřit, aby se štěp správně vhojil. Následně by měla vést normální život,“ zhodnotil operaci a rekonvalescenci Radek Hart, primář Ortopedicko-traumatologického oddělení, který operaci provedl. „Jedná se o ojedinělé operační výkony i v rámci střední Evropy, které se v ČR provádí pouze ve Znojmě“, doplnil prof. Hart.

V tuto chvíli se pacientka dotkne ramena, což bylo před operací nemožné. Hybnost bez pomoci je podstatně vyšší, než byla. „Těším se, že se budu moci věnovat s rodinou standardním věcem, jako je lyžování, jízda na kole nebo budu moci vykonávat běžné domácí práce, třeba úklid,“ uzavřela s úsměvem paní Markéta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…