Nemocnice Znojmo využívá kostí od dárců pro léčbu svých pacientů

20.03.2023 15:46 | Tisková zpráva

Nemocnice Znojmo se stala v loňském květnu tkáňovým zařízením. Na základě povolení od Státního ústavu pro kontrolu léčiv v loňském roce odebrala 22 hlavic stehenních kostí. U prvních nyní uplynula půlroční karanténa. V minulých dnech byla implantována úplně první tkáň pacientovi po úrazu.

Nemocnice Znojmo využívá kostí od dárců pro léčbu svých pacientů
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

Na základě Rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv o povolení činností tkáňového zařízení ze dne 16.5. 2022 byla ve znojemské nemocnici zahájena činnost Tkáňového zařízení. Toto je provozováno jako součást Centrálního operačního traktu. Nemocnice má povoleno opatřovat, zpracovávat, vyšetřovat, propouštět a skladovat kostní tkáně – hlavice kosti stehenních od žijících dárců.

Odebírají se hlavice stehenních kostí při plánovaných operacích totální náhrady kyčelního kloubu. Odstraněná část kosti se obvykle likviduje jako biologický odpad, nyní nachází využití pro pacienty znojemské nemocnice. Potenciálně vhodný dárce je před totální náhradou kyčelního kloubu osloven lékařem, který mu podrobně vysvětlí, jak může odebraná kost dále pomoci. Následně vyplní podrobný dotazník, který se zaměřuje především na vyloučení infekčních onemocnění. Další proces přímo na operačním sále je již jednoduchý, pomineme-li administrativní část. Vyjmutá hlavice od dárce se vloží do dvou sterilních nádob a hluboce zamrazí (cca -80° C). Tkáň je 180 dní v karanténě, po této době je nutné u pacienta znovu potvrdit serologickou negativitu hepatitid B a C a syfilis, pokud je pacient opakovaně negativní, lze tkáň hlavice použít. Stejně jako je podmínkou odběru písemný souhlas dárce, stejně tak příjemce podepisuje předem souhlas s možnou implantací. Celý proces je oboustranně anonymní. Dárce tedy neví, kdo dostal jeho tkáň a příjemce nezná dárce. Implantující lékaři pracují pouze s číslem produktu.

První odběr hlavice od dárce byl proveden v červnu loňského roku a nyní uplynula půlroční karanténa, kdy mohla být první tkáň uvolněna a implantována příjemci. První implantace proběhla 9. března, kdy byl přijat pacient s roztříštěnou zlomeninou horní části holenní kosti s kostními defekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…