Nerozvinutý kapitálový trh je jednou z příčin nízké reputace účetních

11.11.2014 16:07

Nízký počet veřejně obchodovatelných společností a celkově málo rozvinutý kapitálový trh je jednou z příčin nižšího uvědomování si účetní profese v Česku ve srovnání s ekonomikami s rozvinutými kapitálovými trhy. Zaznělo to na konferenci „Účetní – nepostradatelní a nedocenění?“, kterou v Praze zorganizovala Komora certifikovaných účetních. Shrnula na ní výsledky společného projektu se švýcarským partnerem veb.ch „Rozvoj lidských zdrojů v oblasti certifikovaných účetních“.

Nerozvinutý kapitálový trh je jednou z příčin nízké reputace účetních
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

„Finanční vykazování je předmětem veřejného zájmu zejména tam, kde jsou samotní občané zvyklí svěřovat své finanční prostředky firmám. Spoléhají na jejich návratnost a zajímají se proto intenzivně o prosperitu firem,“ uvedl Libor Vašek, předseda Komory certifikovaných účetních. „Účetní výkazy, které zpracovávají účetní a ověřují auditoři, jsou odrazem komerční úspěšnosti firem a představují podstatnou informaci pro investory na kapitálových trzích.

Proto mají účetní v prostředí rozvinutých kapitálových trhů důležitější a zodpovědnější postavení vůči veřejnosti než je tomu u nás,“ dodal Petr Vácha z EY.
Povaha kapitálového trhu a další příčiny vedou rovněž ke stavu, kde je podnikateli, ale i kontrolními orgány problematika účetního výkaznictví vnímána téměř výhradně daňově. „Jedná se o jistou deformaci vnímání účetnictví. Účetnictví je zde předně pro řadu zainteresovaných, jako jsou majitelé firem, akcionáři nebo management. Má poskytovat obraz o hospodaření firmy a pomáhat při investičním rozhodování investorů. Zajisté je také podkladem pro správné zdanění, to je ale jen jedna z mnoha jeho funkcí,“ připomenula Alice Šrámková z výboru Komory.

Role účetních je podle účastníků panelové diskuse v Česku obecně slabší, než je tomu v rozvinutějších ekonomikách. Výrazně je dále oslabována prostřednictvím nedostatečných rekvalifikačních kurzů, které často prohlubují nekvalitu v účetnictví.

„Není dobré, aby v očích podnikatelů neexistoval rozdíl mezi absolventem rekvalifikace v účetnictví a absolventem náročného profesního vzdělávání, například systému certifikace účetních. Mezi oběma absolventy leží obrazně řečeno světy. Vedení účetnictví není zdaleka jen zadávání faktur do systému,“ dodal Libor Vašek.

O Komoře certifikovaných účetních

Komora certifikovaných účetních je profesní organizace s mnohaletou tradicí. Je základnou pro profesní účetní, kteří se v ní sdružují po absolvování systému certifikace popř. získání obdobné kvalifikace v jiné z členských organizací International Federation of Accountants (IFAC).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…