Nezaměstnaných je více než v červnu, ale méně než v červenci

10.08.2015 8:04

K 31. 7. 2015 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) celkem 456 341 uchazečů o zaměstnání. To je o 4 946 více než v červnu a o 85 023 méně než v červenci 2014. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 440 130 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání). Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 6,3 % (červen 2015 – 6,2 %, červenec 2014 – 7,4 %). Nadále pokračuje růst počtu volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli prostřednictvím ÚP ČR celkem 98 055 – nejvíce od prosince 2008. V mezinárodním srovnání se ČR drží dlouhodobě pod evropským průměrem. V červnu měla 2. nejnižší nezaměstnanost hned po SRN. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Nezaměstnaných je více než v červnu, ale méně než v červenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (2,9 %), Prachatice (3,1 %), Rychnov nad Kněžnou (3,4 %), Benešov (3,5 %), Jindřichův Hradec (3,7 %), Mladá Boleslav, Rokycany, Písek a Pelhřimov (shodně 3,8 %).

Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 31 regionů. Nejvyšší byl v okresech Most (11,9 %), Karviná (11,4 %), Ústí nad Labem (11,2 %), Bruntál (10,6 %), Ostrava – město (10,4 %), Chomutov (9,9 %), Děčín (8,8 %) a Sokolov (8,6 %). Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 17 okresů - největší Český Krumlov (o 3,3 %), Jeseník (o 3,2 %), Česká Lípa (o 3 %), Prostějov (o 2,5 %) a Teplice (o 2 %).

Naopak nárůst podílu nezaměstnaných osob hlásí 58 regionů, nejvyšší pak okres Pardubice (o 6,6 %), Svitavy (o 5,7 %), Žďár nad Sázavou (o 4,5 %), Ústí nad Orlicí a Pelhřimov (shodně o 4,2 %) a Rokycany (o 3,9 %). „V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí především každoročně se opakující příchod části pedagogů a dalších pracovníků ve školství do evidence ÚP ČR. Ve vyšším počtu se nám hlásili také rodiče dětí ve školním věku, kteří nemají přes prázdniny zajištěné hlídání a v menší míře začali přicházet i absolventi škol,“ říká zastupující generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „Přestože se meziměsíčně počet uchazečů o zaměstnání zvýšil, pokračující nárůst počtu volných pracovních míst a meziroční pokles nezaměstnaných o více než 85 tisíc osob, svědčí o tom, že česká ekonomika i nadále oživuje.“

To potvrzuje i fakt, že zaměstnavatelé hlásí v rámci monitorovacích návštěv nárůst zakázek ve výrobě, službách a hlavně ve stavebnictví. V plném proudu jsou sezónní práce, které také vývoj na pracovním trhu stále ovlivňují. Jak už bylo řečeno, obdobně jako v předchozích letech, i letos v červenci přicházeli ve větší míře do evidence ÚP ČR pedagogičtí a další pracovníci ve školství, kteří měli uzavřený pracovní poměr na dobu určitou.

Nově se jich přihlásilo 3 846, naopak do zaměstnání jich nastoupilo 84. Celkem jich úřad evidoval 9 079 (v červenci 2014 jich bylo 9 617), z toho nejvíce - 1 981 – bylo učitelů středních škol (kromě odborných předmětů), konzervatoří a 2. stupňů ZŠ.

Pokud jde o volná místa v tomto oboru, těch bylo v databázi ÚP ČR 1 684 (v červenci 2014 jich bylo 848). Školy měly zájem hlavně o učitele 1. stupně ZŠ. Celkem jim nabízeli 374 volných pozic. Pokud jde o rodiče dětí do 15 let, meziměsíčně jich v evidenci ÚP ČR přibylo 1 977. Celkem jich bylo 58 252 a tvořili 12,8 % z celkového počtu uchazečů o zaměstnání. V nadcházejících měsících by měla nezaměstnanost spíše stagnovat, maximálně mírně vzrůst.

Důvodem je hlavně snížená aktivita firem v letním období, kdy si řada zaměstnanců vybírá dovolenou. Kromě rostoucí ekonomiky se na vývoji na trhu práce pozitivně podepisuje také široká podpora tvorby nových pracovních míst prostřednictvím nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti (APZ), stále se rozrůstající portfolio projektů určených konkrétním skupinám uchazečů o zaměstnání a v neposlední řadě i proaktivní komunikace se zaměstnavateli.

V rámci monitoringu volných pracovních míst kontaktují zaměstnanci ÚP ČR firmy a obce, vyhledávají volné pozice pro uchazeče o zaměstnání, seznamují je nejen s možnostmi finanční podpory v rámci nástrojů a opatření APZ, ale také jim nabízejí poradenství či rekvalifikace, jejichž složení vychází z potřeb konkrétních zaměstnavatelů a konkrétního regionu. Výsledkem je mimo jiné neustále rostoucí počet volných pracovních míst v databázi ÚP ČR. V uplynulém měsíci jich úřad evidoval celkem 98 055 - o 1 072 více než v červnu a o 46 976 více než před rokem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…