Neziskovky jsou otevřené spolupráci s firmami, zaznělo na společné akci s představiteli Pardubického kraje

02.04.2015 18:14

V Pardubicích se konala již 17. krajská konference nestátních neziskových organizací Pardubického kraje. Jejím ústředním tématem byla společenská odpovědnost napříč sektory s důrazem na propojování světů neziskovek, firem i veřejné správy. Důkazem tohoto sbližování byly i následné workshopy s firemními experty, kteří předali cenné zkušenosti pracovníkům neziskovek.

Neziskovky jsou otevřené spolupráci s firmami, zaznělo na společné akci s představiteli Pardubického kraje
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Z konference neziskovek v Pardubickém kraji.

Politici, akademici, podnikatelé...

Krajskou konferenci pravidelně pořádá Koalice nevládek Pardubicka, která je zastřešující organizací pro neziskovky z Pardubického kraje. Setkání bylo vskutku integrační, mezi hosty se objevili zástupci Pardubického kraje a veřejné správy, Krajské hospodářské komory, Agrární komory, Akademie věd ČR, firem a pochopitelně i neziskových organizací.

Celá konference má několik zajímavých výstupů, které odrážejí současné trendy. „Účastníci 17. krajské konference zavázali Koalici nevládek Pardubicka k dalšímu šíření myšlenek společenské odpovědnosti či rozvoje firemního dobrovolnictví. Zároveň vyzvali neziskové organizace k otevřenému budování partnerství s veřejným i firemním sektorem, které tak přispěje celkovému rozvoji našeho regionu. V neposlední řadě ocenili také aktivní přístup Pardubického kraje k rozvoji neziskového sektoru a zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce,“ informovala o přijatých usneseních senátorka Miluše Horská, která je místopředsedkyní správní rady Koalice nevládek Pardubicka.

Všichni na jedné lodi

Ojedinělé partnerství Pardubického kraje a neziskových organizací potvrdil i Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor. „Jsme si dobře vědomi, kolik užitečných a potřebných skutků vykonávají neziskové organizace pro společnost a všechny potřebné. Je proto naší povinností je v těchto aktivitách podporovat a vytvářet neziskovkám prostředí pro svůj další rozvoj. Naším cílem je také obohacení této spolupráce o partnerství s firemním sektorem. Jsme všichni na jedné lodi a máme společný cíl,“ neskrýval nadšení ze spolupráce radní Pavel Šotola.

Výjimečnou podporu Pardubického kraje neziskovým organizacím potvrdil také svým příspěvkem, v němž představil nové inovativní granty na podporu projektů neziskovek a sociálního podnikání.

Firemní dobrovolnictví je na vzestupu

Na konferenci byl přednesen také výsledek výzkumu Mapování neziskového sektoru a společenské odpovědnosti firem v Pardubickém kraji, provedený Akademií věd ČR, při němž byla zjištěna narůstající spolupráce mezi neziskovkami a firmami – výzkum ukázal, že více než polovina oslovených firem podporuje neziskové organizace. Platforma Byznys pro společnost zde také představila novou formu partnerství, spočívající v zapojení firemních dobrovolníků do činnosti neziskových organizací.

Aktuálnost fenoménu společenské odpovědnosti a propojování světů neziskovek a firem byla potvrzena i přímo na konferenci. Mezi zástupce neziskových organizací letos zavítali zástupci firemního sektoru, kteří si pro pracovníky neziskovek připravili poutavé workshopy, na nichž jim předali své cenné zkušenosti v atraktivních oblastech jako je například grafika, public relations, sociální sítě nebo efektivnost řízení organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…