Nová prohlídková trasa na zámku Lemberk provede návštěvníky uměleckými styly

06.06.2015 20:29

Nová prohlídková trasa, která se prvním návštěvníkům otevřela v úterý 2. června, prezentuje moderní formou vývoj uměleckých stylů od 18. století. Expozice vede druhým patrem zámku a návštěvníci ji budou absolvovat sami, bez průvodce – budou nahlížet do stylizovaných interiérů, které jim představí dobu klasicismu, empíru, biedermeieru a další.

Nová prohlídková trasa na zámku Lemberk provede návštěvníky uměleckými styly
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Nová expozice vznikla v letech 2011–2015 v rámci projektu Každodenní život a kulturní vliv aristokracie v českých zemích a ve střední Evropě v kontextu veřejně přístupných historických sídel ve správě Národního památkového ústavu – instalace, prezentace, aplikace (odpovědným řešitelem je PhDr. Miloš Kadlec) díky finanční podpoře Ministerstva kultury ČR v programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI). Autory expozice jsou Mgr. Vladimír Tregl a Mgr. Petr Weiss, pracovníci Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově.

Důvodem pro vznik této výběrové prohlídkové trasy na zámku Lemberk je snaha uplatnit dosud nevyužitý historický mobiliář z depozitářů hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu, potřeba tzv. studijního depozitáře (například pro studenty) a snaha využít rozlehlé prostory druhého patra zámku bez slohové výzdoby (zdejší původní mobiliář byl totiž plně využit na základní trase). V jedenácti uměle vytvořených „pokojích“, zařízených v duchu klasicismu, empíru, biedermeieru, druhého rokoka, novorenesance, secese a kubismu, se proto prezentuje nábytek, obrazy, porcelán a další předměty korespondující s daným obdobím a uměleckým stylem. Nová trasa nabízí volnou a časově neohraničenou prohlídku a věnuje se také tématu péče o historický mobiliář a jeho restaurování.

Autoři Vladimír Tregl a Petr Weiss hodnotí novou expozici takto: „Doufáme, že se nám původní záměr vydařil – chtěli jsme nainstalovat trasu, která návštěvníkům představí jednotlivé umělecké styly, ale nebude je nudit. Dobře víme, že návštěvníci nemají rádi data, čísla nebo opakování notoricky známých údajů, proto jsme se rozhodli vytvořit expozici, kterou by mohli absolvovat sami. Volnou formu prohlídky mohou ocenit také cizinci, kteří jsou zvyklí na samostatné prohlídky bez výkladu, nebo rodiny s malými dětmi, které hodinovou prohlídku s průvodcem ne vždy zvládnou. Je tedy na každém, zda se vůbec do druhého patra lemberského zámku půjde podívat a jak dlouhý čas zde bude chtít strávit.“

Kastelánka zámku Lemberk Renata Černá je doplňuje: „Samozřejmě jsme nezapomněli na zabezpečení exponátů, což se podařilo vyřešit k naší plné spokojenosti. Jsem ráda, že tento vědecký záměr, s nímž moji kolegové přišli, byl odsouhlasen a podpořen. Zámku se tak otevírá další možnost oslovit nové návštěvníky, ale třeba také odborné školy – nábytkářské, restaurátorské, vysoké školy s historickým zaměřením – a pozvat je na prohlídku. Takto ucelenou expozici totiž v Libereckém kraji nenajdete,“ tvrdí lemberská kastelánka.

Chválou nešetří ani ředitel NPÚ, ÚPS na Sychrově Miloš Kadlec: „Kolegové Tregl a Weiss jsou profesionálové každým coulem. Již léta patří do mého týmu a já si velmi cením jejich entuziasmu, nadšení a pracovitosti. Jsou mimo jiné autory reinstalovaných prohlídkových tras na zámku Hrubý Rohozec, na něž máme více než pochvalné ohlasy. Věřím, že u lemberské expozice tomu nebude jinak.“

Nová prohlídková trasa je přístupná v běžné návštěvní době a vstupné činí 80 Kč, snížené 60 Kč a rodinná vstupenka 220 Kč.

Autoři expozice: Mgr. Vladimír Tregl, Mgr. Petr Weiss
Technická spolupráce: Jan Hájek, Mgr. Renata Černá, Ing. Ivan Ulrych, Marcela Klofáčová, Ing. Lenka Kunrátková, Mgr. Martin Rejman
Odborná spolupráce: Mgr. Jana Šubrtová, Vladimíra Lipská, Zdeňka Němcová, Milan Kubík
Restaurování: Zdeněk Koušek, Milan Kubík, Karel Švancar
Vystavené exponáty pocházejí z mobiliárních fondů hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově, vybrané exponáty laskavě zapůjčili: Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Ing. Jitka Meierová, Ing. Ivo Růžička, CSc.

Zámek Lemberk vznikl přestavbou středověkého hradu, na němž žila sv. Zdislava z Lemberka. Návštěvníky překvapí již při příchodu bohatou výzdobou nádvoří. Uvnitř zámku se největší pozornosti těší kaple, sál s vzácným kazetovým stropem s malovanými výjevy z Ezopových bajek, vrchnostenská kancelář, černá kuchyně, Zdislavina světnička a další prostory. V objektu možnost svatebních obřadů i komerčních pronájmů, příležitostně oživené prohlídky s průvodci v kostýmech, velikonoční prohlídky, koncerty a další kulturní akce. Pod zámkem se nachází Zdislavina studánka s pramenem léčivé vody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…