Nová výstava přiblíží čtvrtstoletí Národního parku Podyjí

20.03.2016 15:46

Pětadvacet let existence národního parku a jeho vliv na krajinu Podyjí přiblíží nová výstava Správy parku a Jihomoravského muzea ve Znojmě nazvaná „Národní park Podyjí – Čtvrtstoletí pro přírodu“.

Nová výstava přiblíží čtvrtstoletí Národního parku Podyjí
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

V patnácti tematických okruzích ukazují autoři projektu péči o toto chráněné území, rostliny a živočichy závislé na divočině i práci člověka nebo projekty, které mohly Podyjí nenávratně změnit. Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 24. března od 16:00. Expozice bude v Jihomoravském muzeu ve Znojmě přístupná od 25. března až do 10. června. Pak ji čeká přesun do rakouského Hardeggu a na další místa.

Návštěvníci se na výstavě dozvědí například, jak a proč se mění část lesů Podyjí, co pro přírodu znamenala výstavba a provoz vranovské přehrady nebo jakou roli hraje člověk v zachování biologické pestrosti území. Expozice ale také dovolí nahlédnout na místa, která jsou už v národním parku ponechaná samovolnému vývoji. „Chceme návštěvníkům ukázat, jak se v Podyjí projevila ochrana území, jaké jsou základní principy péče o ně a jaké jsou představy o jeho vývoji do budoucna,“ popsal ředitel Správy Národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.

Autoři výstavy ale na více než dvou stovkách fotografií a infografik neukazují jen přírodu Podyjí. Prostor dostala i prezentace budování návštěvnické infrastruktury, spolupráce s rakouskými partnery z Národního parku Thayatal nebo péče o kulturní a technické památky či výzkum území. „Naše znalost Podyjí se i díky existenci národního parku neustále prohlubuje. Přináší poznatky o pestrosti ale i způsobu života vzácných druhů. Tyto znalosti tak může Správa národního parku Podyjí promítnout do péče o svěřené chráněné území,“ vysvětlil spoluautor výstavy a zoolog Jihomoravského muzea ve Znojmě Antonín Reiter.

Jednotlivé události, které formovaly dějiny, krajinu a přírodu Podyjí, si budou moci návštěvníci i fyzicky prolistovat. Prezentovat je bude jeden z objektů výstavy. Důležité milníky českých dějin i konkrétních míst v národním parku Podyjí pomohou lidem pochopit historii území v širším dějinném i místním kontextu. Zájemci na výstavě budou moci zhlédnout i nový půlhodinový dokument Obrázky z Podyjí.

Minoritský klášter Jihomoravského muzea bude mít mimořádně otevřeno i ve státní svátek v pátek 25. a v sobotu 26. března.

Národní park Podyjí byl vyhlášen k 20. březnu 1991. Je nejmenší ze čtyř českých národních parků a jediný na Moravě. Putovní výstava Národní park Podyjí – Čtvrtstoletí pro přírodu je jednou z řady akcí, které mají toto výročí připomenout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…