Nová výstava v Českém muzeu hudby představí vzácné Sukovy housle i jeho sbírku „angličáků“

25.05.2016 14:39

Národní muzeum otevírá v Českém muzeu hudby novou výstavu Josef Suk. Housle – můj osud, která představuje životní dráhu jednoho z nejvýznamnějších houslistů 2. poloviny 20. století.

Nová výstava v Českém muzeu hudby představí vzácné Sukovy housle i jeho sbírku „angličáků“
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Návštěvníci se mohou těšit na cenné památky rodiny Sukových, mezi které se řadí například historické fotografie, plakáty, hudební programy nebo ukázky korespondence. K vidění budou i hudební nástroje ze sbírky Českého muzea hudby, na které Josef Suk hrál – housle Stradivari a housle Guarneri, které dnes patří k nejvzácnějším nástrojům na světě. Připraven je také bohatý doprovodný program. Výstavu je možné zhlédnout do 30. září 2016.

Josef Suk (1929–2011) byl uznáván jako přední houslový virtuos, který v druhé polovině 20. století patřil ke špičkám svého oboru. Ve světě byl vítán zvláště jako pokračovatel hudební tradice rodiny Dvořákovy a Sukovy – Antonín Dvořák (1841–1904) byl jeho pradědečkem a skladatel a houslista Josef Suk (1874–1935) jeho dědečkem.

„V Národním muzeu seznamujeme s významnými osobnostmi nejen z oblasti historie a vědy, ale i umění a hudby. Josef Suk patřil k předním osobnostem hudebního světa a velmi mě těší, že otevíráme výstavu, která představí jeho životní kariéru a zároveň ukáže široké spektrum předmětů a rodinných památek, jež získalo České muzeum hudby darem od paní Marie Sukové, manželky slavného houslisty,“ uvádí generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Josef Suk musel od počátku vyhovět náročným kritériím, která byla na něho kladena. Začátkem 50. let 20. století se etabloval jako zakladatel Sukova tria a v polovině 50. let pak také jako sólista. Začínal s Českou filharmonií, jejímž sólistou se stal počátkem 60. let. Záhy získal renomé v Evropě a velmi brzy i na dalších kontinentech. Vystupoval s předními českými i světovými dirigenty a interprety. Vyhledáván byl především jako interpret české houslové literatury, ale na repertoáru měl téměř všechna významná houslová díla světových skladatelů.

Josef Suk – geniální houslista i vášnivý sběratel „angličáků“

České muzeum hudby získalo do svých sbírek v uplynulých letech řadu unikátních předmětů týkajících se životního osudu Josefa Suka – originální archiv hudebnin, programy, plakáty, historické fotografie, korespondenci, ale i osobní předměty – např. zlaté hodinky s věnováním nebo cenné barokní hodiny s kalendáriem a zvonkohrou.

Vystaveny budou i nástroje ze sbírky Českého muzea hudby, na které Josef Suk hrál – housle Stradivari, zvané Libon, a Guarneri, zvané Princ Oranžský. Ty dnes patří k nejvzácnějším hudebním nástrojům na světě. Dobové fotografie přiblíží atmosféru, v níž Josef Suk žil, od poúnorového Československa až po začátek 21. století. Koho přiláká do muzea hudba, uslyší nádherný zvuk Sukových houslí z remasterovaných nahrávek a jeho umělecké výkony spatří na původních filmových záběrech. O tom, že i virtuos může mít obyčejné lidské zájmy, nás přesvědčí Sukova rozsáhlá sbírka autíček, tzv. angličáků, která jistě potěší nejen děti.

Zaposlouchejte se do Sukových nahrávek nebo si vyzkoušejte hru na housle

V průběhu trvání výstavy je připraven také bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, komentované prohlídky nebo si vyzkoušet hru na housle. Ve výstavě zazní unikátní zvukové nahrávky a k vidění budou dokumentární filmy i vzácné historické snímky. U poslechových míst si tak mohou návštěvníci v klidu vychutnat nahrávky v podání Josefa Suka a nakonec projet hudební autodráhu ve tvaru houslového klíče.

Více informací naleznete na www.nm.cz a www.muzeum3000.cz

České muzeum hudby je otevřeno denně kromě úterý od středy do pondělí od 10.00 do 18.00 hodin. Vstupné do objektu je 120 Kč/ plné, 80 Kč / snížené a 200 Kč / rodinné.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…