Nové vybavení veterinární ordinace zlepší péči o zvířata

06.08.2012 9:22

Veterinární ordinace Macík v Ostrově na Karlovarsku rozšířila svou péči o zraněná a nemocná zvířata. V určení nemoci a nasazení správné léčby pomáhá lékaři sonograf, mikroskop, sterilizátor nástrojů, digitální videoskop a další vybavení. Na zakoupení zdravotnických přístrojů, ale také automobilu pro odchyt zvířat získalo občanské sdružení Ostrovský Macík půlmilionový příspěvek od Nadace ČEZ. Rozhodli o tom obyvatelé západních Čech ve veřejné anketě Vaše volba pořádané Skupinou ČEZ.

Nové vybavení veterinární ordinace zlepší péči o zvířata
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Ostrovská Veterinární ordinace Macík léčí nemocná zvířata již od loňského prosince a nyní jim poskytne ještě kvalitnější péči díky novým přístrojům. Sonograf umožní vyšetřit orgány dutiny břišní a zjistit např. graviditu nebo nádorové onemocnění zvířete. Videoskopem s přenosem obrazu do počítače lékař prohlédne zvukovody a pod mikroskopem posoudí odebrané vzorky. Pro chirurgické nástroje poslouží sterilizátor a s hledáním vhodných léků i registrací pacientů pomůže nový počítačový program. „Denně prohlédneme až dvě desítky zvířecích pacientů,“ říká Hana Šimková, předsedkyně občanského sdružení Ostrovský Macík, zřizovatele veterinárního zařízení. MVDr. Lenka Müllerová, která vede veterinární ordinaci, pomáhá kromě domácích mazlíčků také týraným a handicapovaným zvířatům z azylového zařízení v Horním Žďáru a městského útulku Bety.

Přednostně útulku bude sloužit nový automobil pro odchytvolně se toulajících koček a psů. „Ve voze musí být různě velké transportní klece pro bezpečný převoz zvířat i ptáků, dále odchytová oka pro agresivní jedince a nesmí chybět ani potřeby pro poskytnutí základní zdravotní péče u zraněného nebo podchlazeného nalezence,“ vyjmenovává Šimková vybavení vozidla pro odchytovou službu. Automobil poslouží také k převozu zvířecích pacientů z azylového zařízení Macík a útulku Bety do veterinární ordinace.

Nové zdravotnické vybavení a automobil pro převoz nemocných zvířat zakoupilo sdružení Ostrovský Macík z půlmilionového daru Nadace ČEZ. O účelu nadačního příspěvku rozhodla veřejnost v anketě Skupiny ČEZ „Vaše volba.“ Ostrovský Macík získal více než 1200 z celkového počtu 4300 hlasů ze západních Čech.

Anketa Skupiny ČEZ „Vaše volba“ umožňuje lidem ve všech regionech ČR hlasovat pro nejužitečnější projekt z oblasti školství, zdravotnictví, vzdělávání, kultury, sportu či pomoci handicapovaným nebo sociálně slabším osobám. „Anketa Vaše volba pokračuje také letos, hlasovat lze od 26. 3. do 31. 10. 2012 na webu www.cezregiony.cz nebo vyplněním anketních lístků na vybraných místech v regionech ČR,“ vysvětluje Ondřej Šuch, ředitel Nadace ČEZ.

V minulém roce si obyvatelé západních Čech přáli podpořit Fakultní nemocnici v Plzni, která tak získala od Nadace ČEZ 500 000 Kč na rekonstrukci jednotky intenzivní péče Hematologicko-onkologického oddělení. Nadace ČEZ podpořila celkem sedm projektů v celkové částce 3 500 000 korun. Oproti roku 2010 se počet hlasů v loňské anketě ztrojnásobil na téměř 30 000.

Občanské sdružení Ostrovský Macík se stará v Ostrově – Horním Žďáru a v okolí o týraná a přestárlá zvířat. Dále poskytuje odchytovou službu, terapii pro seniory v domovech důchodců a pořádá akce pro veřejnost.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…