O již 21. konferenci Ochrana zvířat a welfare

14.10.2014 18:54

V uplynulém týdnu, dne 9. října, pořádala Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně a Státní veterinární správa již tradiční 21. konferenci Ochrana zvířat a welfare, určenou pro pracovníky orgánů dozoru, soukromé veterinární lékaře, chovatele, pracovníky univerzit, výzkumných ústavů, zoologických zahrad a další zájemce. Na organizaci se podílelo též Ministerstvo zemědělství. 

O již 21. konferenci Ochrana zvířat a welfare
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

V celkem 21 referátech se naši i zahraniční odborníci na půdě Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně věnovali aktuální problematice ochrany a welfare hospodářských zvířat, zájmových zvířat, pokusných zvířat a volně žijících zvířat včetně zvířat v zoologických zahradách, zvěře a handicapovaných zvířat. Kromě českých zazněly i příspěvky z Německa, Rumunska, Srbska a Turecka.

Zejména v diskusi se hovořilo o tom, jak řešit problémy v chovech psů a ostatních zájmových zvířat určených pro obchodní činnost, která často probíhá v obtížně kontrolovatelných podmínkách. Ale i přesto se v posledních týdnech podařilo orgánům státního veterinárního dozoru několik takovýchto případů odhalit a postihnout (v Praze a ve Středočeském kraji).

Byl též představen příklad vzájemné dobré spolupráce orgánů státního veterinárního dozoru, obce s rozšířenou působností, policie a organizací zabývající se ochranou zvířat (Liga na ochranu zvířat), kdy se dosáhlo rychlého řešení dosti problematického případu.

Zajímavé byly také informace o možnostech fyzioterapie malých zvířat, o potravinách pro zvířata nevhodných (čokoláda, brambory, ale třeba i avokádo aj.) či o možném šíření některých infekcí trávicího a dýchacího aparátu u koček a psů, které mohou představovat riziko i pro člověka (např. infekce chlamydiemi).

Bylo zdůrazněno, že nedodrží-li se podmínky stanovené pro přesuny psů, dané evropskou legislativou, hrozí reálné riziko zavlečení nákaz, zejména vztekliny, která je pro člověka onemocněním smrtelným a  na našem území byla eradikována již v roce 2002.

Účastníci konference měli možnost porovnat péči o toulavé a opuštěné psy u nás a v jiných členských státech EU. Dobrá spolupráce v tomto směru je např. s Nadací na ochranu zvířat. Z diskusí vyplynulo, že jde o téma v podstatě celoevropské, na které bude nutné se zaměřit nejen v našich podmínkách, ale v celé EU.

Zcela jistě se tohoto tématu dotkne i „welfare konference“ v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…