O vydírání svých zaměstnanců často majitelé firem vůbec neví

19.10.2015 18:15

V řadě středních českých i zahraničních firem v Česku dosud stále velmi často dochází ke zcela absurdní situaci. Jejich majitelé totiž mnohdy vůbec netuší o nezneužívání a vydírání zaměstnanců v jejich podnicích najatým středním managementem, tedy zaměstnanci na vyšších postech. Problémy vesměs vyplavou na povrch až ve chvíli, kdy vlastníky kontaktují odboráři, které lidé pracujících v takových podmínkách požádají po pomoc.

O vydírání svých zaměstnanců často majitelé firem vůbec neví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory KOVO

„Setkáváme se s případy, kdy střední management najatý k řízení firem se k zaměstnancům chová jako v dobách dřevního kapitalismu a zcela ignoruje zákoník práce. Běžná je práce za mzdu, která zcela neodpovídá vykonané práci, neplacení přesčasů, neplacení příplatků za víkendové směny, nedodržování předpisů bezpečnosti práce a podobně. Majitelé přitom vůbec netuší, že v podniku dochází k porušování zákona,“ uvedl zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Švec.

Součástí takového chování bývá současně bojkot vzniku odborové organizace. Regionální pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích má ovšem pro podobné případy účinnou zbraň. Stanovy OS KOVO totiž umožňuje i takzvané anonymní členství v kováckých odborech a to i pracovníkům z jiných výrobních odvětví. Zaměstnanci problematické firmy tak zůstávají v anonymitě a v bezpečí před represemi, protože je při jednáních se zaměstnavatelem zastupují odborní pracovníci OS KOVO. „Strach o místo je nejčastější příčinou obav ze zakládání nových odborových organizací,“ poznamenal Švec.

Největší problémy s nedodržováním zákoníku práce a současně s tlakem na zabránění vzniku odborových organizací eviduje OS KOVO u malých až středních nově vzniklých firem. Výjimkou přitom nejsou ani nové zahraniční firmy s českým managementem. Klacky pod nohy odborářů ovšem házejí spíše najatí střední manažeři, než sami vlastníci. Někdy se vlastníci sami nestačí divit. Teprve po jejich přímém zásahu pak obvykle dochází poměrně rychle k urovnání vztahů v podnicích a nastavení jasných pravidel.

„Zpravidla přitom stačí, aby dorazil například německý či rakouský vlastník, a chování českého vedení se ve vztahu k odborům rázem zdemokratizuje a jakoby mávnutím kouzelného proutku změní. Někdy ovšem musí majitelé přistoupit k personálním změnám na řídících pozicích,“ konstatoval vedoucí jihočeského Regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO v Českých Budějovicích Rudolf Tkáč.

Problémem je nezřídka malé právní vědomí středních manažerů, zejména ve vztahu k odborům. „Zahraniční majitelé firem jsou zvyklí s odbory spolupracovat a nevidí v tom žádný problém. Obecně ale platí, že všude nakonec najdeme kompromis přijatelný pro obě strany. Firma navíc odstraněním prohřešků proti zákoníku práce ušetří značné prostředky, protože sankce inspektorátu práce mohou v těchto případech dosáhnout i miliónových částek,“ zdůraznil Tkáč.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 58 strojírenských podnicích na jihu Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…