OECD hodnotila životní prostředí ČR. Vystoupení české delegace na oponentním jednání v Paříži bylo úspěšné

17.02.2018 10:52

Ve středu dne 14. února 2018 se uskutečnilo v sídle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v Paříži v historii členství České republiky v této významné organizaci, sdružující 35 hospodářsky nejvyspělejších států světa, v pořadí již třetí hodnocení politiky, stavu a vývoje životního prostředí ČR.

OECD hodnotila životní prostředí ČR. Vystoupení české delegace na oponentním jednání v Paříži bylo úspěšné
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Delegaci ČR vedl náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž, který spolu s ostatními členy delegace odpovídal na dotazy zástupců ČS OECD v rámci oponentního jednání k reportu OECD.

ČR v uplynulém období díky řadě institucionálních, legislativních a ekonomických opatření zaznamenala úspěchy v oblasti životního prostředí. Hodnocení jednoznačně konstatovala pokrok ve většině oblastí ochrany životního prostředí s tím, že na makroekonomické úrovni došlo k výraznému oddělení ekonomického růstu od environmentální zátěže (tzv. decoupling). Zpráva také jednoznačně konstatuje, že strategické dokumenty, mezi nimi hlavně strategie udržitelného rozvoje „ČR 2030“ a Politika ochrany klimatu (2017), výrazně zlepšily politický rámec pro environmentální opatření v ČR. Odpadové hospodářství, jedno ze dvou témat podrobených hloubkové analýze, se dle OECD od roku 2005 výrazně posunulo směrem k politicky a právně dobře ukotvené oblasti aktivit, podporované kvantitativními cíli, dobrovolnými dohodami a ekonomickými nástroji. Výrazný pokrok zaznamenalo OECD také v oblasti ochrany přírody a krajiny - ČR již v roce 2017 o 5 % přesáhla globální cíl z Aichi (22 % chráněných území vs. 17% cíl z Aichi) a disponuje solidním rámcem pro implementaci politik v této oblasti. Také téma udržitelná města, druhé ze dvou hloubkových témat, je dle OECD pro ČR, jako zemi s velmi nízkou mírou urbanizace, nanejvýš relevantní, a to hlavně s ohledem na jejich ekonomický přínos a nutnost integrovaného přístupu k městskému plánování.

Z hodnocení OECD vyplynou doporučení pro další postup ČR v oblasti životního prostředí a jeho propojení s dalšími sektory, především pro zajištění oddělení hospodářského růstu od negativních dopadů na životní prostředí, zdraví obyvatelstva v zájmu udržitelného rozvoje v podmínkách stále se tenčících přírodních zdrojů a snižujících se limitů ekosystémů v globálním měřítku a zvláště pak citlivě na evropském kontinentu. Přes pozitivní dosažené výsledky však Česká republika stále patří mezi státy s vysokou energetickou a materiálovou náročností tvorby HDP, vysokou úrovní emisí znečišťujících látek na jednoho obyvatele v rámci OECD, ale také problémy se znečištěným ovzduším či nedostatky v důsledné implementaci odpadových politik EU.

Výsledky hodnocení politik, stavu a vývoje životního prostředí České republiky budou předloženy k projednání a k přijetí opatření na úrovni vlády a pro informaci Parlamentu ČR. K uveřejnění celé zprávy Hodnocení politik životního prostředí ČR včetně závěrů a doporučení ve formě publikace v českém a anglickém jazyce dojde v červenci 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…