OKD: Ministryně práce sfárala mezi horníky Dolu Karviná

11.04.2014 12:45

Do vysokého porubu v lokalitě Lazy Dolu Karviná sfárali v úterý 8. dubna ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová, ale také zmocněnec pro Ústecký a Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala nebo šéf hornických odborů Jan Sábel, aby se seznámili s pracovními podmínkami horníků v OKD. Doprovod jim zajistilo vedení OKD v čele s výkonným ředitelem Dalem Ekmarkem a Závodu Důl Karviná.

OKD: Ministryně práce sfárala mezi horníky Dolu Karviná
Foto: OKD
Popisek: OKD

Dřívější důchody pro horníky?

Pro ministryni šlo o první návštěvu našeho revíru, neskrývala uznání nad prací horníků a podle vlastních slov se chtěla na vlastní oči přesvědčit, v jakých podmínkách pracují horníci v černouhelných dolech. Agenda týkající se nejen společnosti OKD, ale celé problematiky zaměstnanosti v Moravskoslezském kraji bude totiž v následujícím období důležitou agendou jejího ministerstva.

Ministerstvo totiž mimo jiné pracuje na novelizaci nařízení vlády, které by řešilo snížení důchodového věku pro horníky. Aktuální nařízení tuto možnost připouští pouze u horníků, kteří nastoupili do hlubinných dolů před rokem 1992 a mají odfáraný příslušný počet směn. Novela by měla tento okruh rozšířit i na ty, kteří nastoupili do dolů po roce 1992 a příslušné podmínky splnili po roce 2008, nebo teprve splní. Podle optimistického předpokladu by novela mohla být hotova do konce letošního roku. Aby mohla vejít v platnost, je navíc nutné novelizovat zákon o důchodovém pojištění.

Bezpečnost na prvním místě

Jednání ministryně se zástupci hornických odborů v čele s Janem Sábelem a Jaromírem Pytlíkem, ale následně také s vedením OKD se ale netýkalo pouze hornických důchodů. V současnosti totiž hledá v regionu práci téměř 92 000 lidí, což je nejvíce ze všech krajů v zemi. Tématem debaty s managementem těžařů tedy byl význam hornictví, ale vlastně celého těžkého průmyslu jako klíčového sektoru pro zaměstnanost v regionu, a další očekávaný vývoj v odvětví.

Vedení firmy ministryni informovalo o probíhajícím procesu transformace OKD, základních ukazatelích týkajících se zaměstnanosti ve firmě, ale také aktuálním dění ohledně budoucnosti Dolu Paskov. Dale Ekmark upozornil mimo jiné na to, že hlavním cílem OKD je nadále zvyšovat bezpečnost práce a úroveň pracovního prostředí v dolech.

Ministryně Tominová i vládní zmocněnec Cienciala zároveň upozorňovali na projekty hrazené z evropských prostředků, jejichž cílem je podporovat zaměstnanost v kraji, ale také zdůraznili význam technické vzdělanosti, která uchazečům zvyšuje šanci nalézt zaměstnání v průmyslově orientovaném moravskoslezském regionu.

reklama

autor: OKD

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…