OZO Ostrava: Zapochodujte si pro novou mapu

15.05.2014 14:25

V rámci dlouhodobého šíření povědomí o správném nakládání s odpady vydává odpadová společnost OZO Ostrava novou aktualizovanou mapu ostravských sběrných dvorů. Na podporu využívání ostravských sběrných dvorů a k bližšímu seznámení obyvatel s jejich službami společnost 11. května odstartovala soutěž POCHOĎÁKY – sérii čtyř nedělních turistických pochodů, které účastníky zavedou do zajímavých a pro mnohé neznámých lokalit Ostravy.

OZO Ostrava: Zapochodujte si pro novou mapu
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

Soutěž o hodnotné ceny je určena jak pro jednotlivce, tak i pro rodiny s dětmi a potrvá až do 1. června. Příznivci outdoorové zábavy si jistě přijdou na své a zároveň se dozvědí důležité informace o rozmístění a funkci sběrných dvorů.

Právě cíle jednotlivých pochodů v rámci soutěže POCHOĎÁKY, které se nacházejí v sousedství ostravských sběrných dvorů, budou prvními místy, kde mohou Ostravané nové tištěné mapy sběrných dvorů získat. Podrobnější informace o POCHOĎÁCÍCH včetně pravidel, podmínek soutěže, časového harmonogramu a tras jednotlivých pochodů zájemci naleznou na webových stránkách a facebooku OZO Ostrava, ale i na letácích v MHD, v rádiových spotech, na plakátech či u obchodních center. Nové mapy sběrných dvorů pak budou k mání také 7. června na Dni otevřených dveří OZO Ostrava, kde kromě dalšího programu vyvrcholí i soutěž POCHOĎÁKY předáním hodnotných cen těm, kdo uspěli v jednotlivých pochodech, i celkovým vítězům. V mapách budou přehledně uvedeny všechny potřebné informace o tom, kde který sběrný dvůr občané v Ostravě naleznou a jaká je jejich nová, od 1. dubna platná provozní doba, jaký druh odpadu z domácnosti v nich mohou občané města bezplatně odevzdat, ale třeba i to, co se následně s odevzdaným odpadem děje a k čemu je dále využit. Nechybí v ní ani informace o doplňkových službách jednotlivých sběrných dvorů.
Ostravské sběrné dvory umožňují pohodlné odkládání odpadu všem občanům Ostravy. Ti zde mohou zcela bezplatně (v rámci obecního systému) odložit prakticky všechny složky odpadů pocházející z běžného chodu domácností v množství, které se vejde na přívěsný vozík za osobní automobil (jde zhruba o 4 m3 odpadu).

Jedná se o tyto složky komunálního odpadu:


-    objemné odpady (nábytek, koberce...),
-    nebezpečné odpady (léky, baterie a akumulátory, barvy, lepidla, oleje, ředidla a nádoby jimi znečištěné...),
-    zeleň ze zahrádek (tráva, listí, spadané ovoce...),
-    separované složky odpadu (papír, plast, sklo, nápojové kartony a kovové obaly),
-    starý textil (oblečení, obuv, bytový textil, hračky).

Sběrné dvory v Ostravě slouží také jako místa zpětného odběru elektrozařízení. A ty prostornější umožňují i zařazení doplňkových služeb, jako je příjem stavebního odpadu za úplatu či prodej kompostu a zeminového substrátu, vyrobených v městské kompostárně. Mimo provozní dobu sběrných dvorů ale není možné odpad přivážet, odkládat ho u plotu a zakládat tak černé skládky. I s tímto nešvarem chce OZO ve spolupráci s městskou policií a pomocí nainstalovaných kamerových systémů do budoucna bojovat.

Koncepce rozvoje ostravských sběrných dvorů počítá s postupným rozvojem služeb těch sběrných dvorů, které to prostorově umožňují, případně i s budováním modernějších sběrných dvorů místo těch, které již nevyhovují současným požadavkům na pohodlí, bezpečnost a hygienu pro občany při odkládání odpadů i pro pracovníky, kteří se o provoz sběrných dvorů starají. „Naší snahou je, aby sběrné dvory byly rozmístěny rovnoměrně po městě a všechny byly vybaveny přívodem elektřiny, vody, kanalizací, odlučovačem ropných látek a také kamerovým systémem, který by měl zabránit ničení vybavení sběrných dvorů a jejich vykrádání,“ vyjmenovává záměry odpadové společnosti OZO Ostrava její ředitel Karel Belda. „Cílem je zvýšit ve sběrných dvorech komfort a bezpečnost pro občany Ostravy. A také přistavením většího množství kontejnerů zajistit roztřídění využitelného odpadu přímo na místě, zlepšit logistiku svozu a samozřejmě snížit celkové náklady na provoz sběrných dvorů,“ shrnuje dále změny v systému sběrných dvorů Karel Belda a dodává: „Stále bohužel mezi námi existuje dost těch, kteří starý spotřebič, nábytek či jiný objemný odpad z domácnosti vyhodí k popelnicím a neuvědomují si, že tak vytvářejí černé skládky. Jejich zakládáním znečišťují své okolí a ohrožují bezpečnost občanů, především dětí. Lidé by si také měli uvědomit, že odložením odpadu do sběrného dvora šetří životní prostředí a že hlavním smyslem separace odpadu je jednak ochrana přírodních zdrojů, ale i ekonomický přínos. Protože vysoké procento tohoto odpadu lze dále materiálově či energeticky využít. I díky tomu tak město může udržovat poplatky za odpady oproti jiným městům na nízké úrovni.“

OZO Ostrava věří, že právě odstartované POCHOĎÁKY i nové mapy sběrných dvorů pomohou zlepšit informovanost lidí o systému sběrných dvorů a nakládání s odpady ve městě.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…