OZO Ostrava zprávu o třídění „bubnuje do světa“

09.12.2014 19:58

Odpadová společnost OZO Ostrava spolu s městem Ostravou již tradičně šíří povědomí o správném nakládání s odpady. Ani letos OZO nezahálí v osvětě a podpoře třídění a vyzývá obyvatele Ostravy k pokračování v třídění odpadu. Tentokrát netradiční formou – prostřednictvím flash mobů v podobě neočekávaných bubenických vystoupení v ostravských nákupních centrech. V nich zprávu o třídění doslova „bubnuje do světa“. Záznam flash mobu z OC Nová Karolina je už teď ke zhlédnutí na facebooku a webových stránkách OZO Ostrava.

OZO Ostrava zprávu o třídění „bubnuje do světa“
Foto: tan
Popisek: Skládka, ilustarční foto

Sérií flash mobů navázalo OZO Ostrava na úspěšné kampaně z předchozích let – především té z předloňska, kdy do všech ostravských domácností distribuovalo sety tašek na třídění. Tašky na třídění nyní jako dárek dostali i přímí účastníci flash mobů, které se v uplynulých dnech konaly ve velkých ostravských nákupních centrech. Záznam jednoho z flash mobů, které měly lidi netradiční formou upozornit na to, že třídění odpadu má smysl a je v současnosti nezbytností, je možné zhlédnout jednak na webových stránkách a facebooku OZO Ostrava, jednak na You Tube (https://www.youtube.com/watch?v=jXr_m3JApL0). „Snad důležité sdělení vybubnované popelářskými bubeníky doletí k co nejvíce uším. Doufáme, že se flash mob bude líbit a lidé si odkaz na něj budou mezi sebou posílat, a zároveň tak budou podporovat a šířit myšlenku třídění odpadu i mezi svými přáteli a známými. Vždyť třídění se týká nás všech! Všichni rozhodujeme o našem životním prostředí a všichni o něj můžeme pečovat. Na každém z nás závisí, jak to tady za několik let bude vypadat,“ upozorňuje tisková mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová s tím, že se každý rok jen v Ostravě vyprodukuje více než 50 tisíc tun směsného odpadu, který se musí zlikvidovat na skládce. „Pokud chceme do budoucna skládkování výrazně omezit, musíme třídit ještě poctivěji než doposud. Protože jedině tříděním využitelných složek se podaří odpad proměnit v surovinu vhodnou k materiálovému či energetickému využití,“ dodává Karasová. Jen za vytříděné plasty se každoročně do městské kasy vrací více než 30 milionů korun od autorizované obalové společnosti EKO-KOM, které pak slouží městu Ostravě a jeho obyvatelům k dalšímu rozvoji separace odpadů. V loňském roce se tento příspěvek vyšplhal bezmála už na 37 milionů Kč, v letošním roce je předpokládán nárůst minimálně o další milion korun.

To, že má osvěta obyvatel v nakládání s odpady smysl a přináší už své ovoce, dosvědčují i následující čísla: za prvních 10 měsíců tohoto roku se v Ostravě vytřídilo 2934 tun plastů (2995 tun za stejné období roku 2013), 2094 tun skla (2313 tun, 1-10/2013) a 2074 tun papíru (1944 tun, 1-10/2013). Pozitivní je i pokles celkového množství svezeného směsného komunálního odpadu o 787 tun (celkem 43 384 tun), což dosvědčuje větší vytříděnost odpadu. „Ostravě se daří každoročně z komunálního odpadu vytřídit zhruba 15 % plastů, skla a papíru. Většinu komunálního odpadu zatím ukládáme na skládku v Ostravě-Hrušově. Čím více odpadu budeme umět využít, tím se celý systém stane efektivnější a bude mít pozitivní dopad i na životní prostředí ve městě. Třídit je to, co pro životní prostředí může udělat každý z nás a stojí nás to přitom jen minimum úsilí navíc,“ říká náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

„Třídění, to ale nejsou jen plasty, sklo a papír. Letos Ostrava získala například ocenění od kolektivního systému Elektrowin za nejvíce nasbíraných velkých elektrospotřebičů v rámci Moravskoslezského kraje. K tomu významně napomohla i kampaň z letošního jara, kdy jsme v Ostravě intenzivně propagovali sběrné dvory. Ty v Ostravě hrají významnou roli v systému třídění odpadů a fungují nejen jako místa zpětného odběru elektrospotřebičů, ale také jako místa pro shromažďování objemných a nebezpečných odpadů z domácností,“ vysvětluje jednatel společnosti OZO Ostrava Karel Belda s tím, že jen za prvních devět měsíců tohoto roku ve sběrných dvorech občané města odevzdali 8371 tun odpadů – z toho nejvíce odpadů objemných (4696 tun), dále zeleně (1694 tun), stavebního odpadu (1676 tun) a také nebezpečných odpadů (102 tun).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec