Obchodní inspekce kontrolovala sušičky potravin, u třech typů zjistila závady

12.01.2020 18:43

Sušičky potravin jsou oblíbeným kuchyňským pomocníkem. Spotřebitel by však měl pečlivě postupovat při jejich výběru a nákupu.

Obchodní inspekce kontrolovala sušičky potravin, u třech typů zjistila závady
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce se zaměřila na kontroly těchto populárních výrobků a provedla kontrolu 16 typů sušiček potravin. Nedostatky zjistila u 3 výrobků. „Výsledky kontrolní akce zaměřené na sušičky potravin potvrzují, že většina kontrolovaných výrobků byla shledána vyhovujícími. To je z hlediska ochrany spotřebitele příznivá zpráva,“ říká k závěrům kontrolní akce ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Česká obchodní inspekce se v minulém roce zaměřila na kontrolu sušiček potravin, které jsou nabízeny v tržní síti ČR. Cílem bylo ověřit, zda tyto produkty splňují technické požadavky stanovené příslušnými zákony. Kontrolovanými subjekty byly hospodářské subjekty, které dodávají výrobky na trh, tedy distributoři, výrobci, dovozci, popř. zplnomocnění zástupci.

V rámci kontrolní akce bylo provedeno 16 kontrol, z toho 2 kontroly u výrobce a 14 kontrol u distributora. Kontrolováno bylo celkem 16 typů výrobků. Nedostatky byly zjištěny u 3 typů kontrolovaných výrobků, kdy 1 typ nebyl opatřen povinným označením shody CE a povinným označením kontaktních údajů výrobce, 1 typ neměl přiložen návod k použití v českém jazyce a 1 typ nevyhověl po technické stránce (CONCEPT SO 1071). U výrobku nevyhovujícího po technické stránce bylo vydáno ochranné opatření ve formě zákazu dodávání na trh po dobu nutnou k provedení potřebných zjištění. U tohoto produktu ČOI také provedla posouzení bezpečnostních rizik a stanovila střední riziko. V tomto případě se tedy nejedná o nebezpečný výrobek, který by byl nahlášen do systému nebezpečných výrobků RAPEX.

Česká obchodní inspekce za porušení právních předpisů uložila jednomu hospodářskému subjektu 1 pokutu formou příkazu na místě v hodnotě 4 000 Kč, další nejsou pravomocně rozhodnuté. Ve 3 případech bude zahájeno správní řízení o uložení sankce.

Příslušné právní předpisy:

Podmínky pro výrobu sušiček potravin jsou stanoveny harmonizovanými normami:
ČSN EN 60335-1 ed.3 Elektrické spotřebiče pro domácnost a podobné účely - Bezpečnost - Část 1: Obecné požadavky
ČSN EN 60335-2-9 ed.2 Elektrické spotřebiče pro domácnost a podobné účely - Bezpečnost - Část 2-9: Zvláštní požadavky na grily, opékače topinek a podobné přenosné spotřebiče pro vaření

Kontrolované právní předpisy:
Zákon č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh
Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky
Nařízení vlády č. 118/2016 Sb., o posuzování shody elektrických zařízení určených pro používání v určitých mezích napětí při jejich dodávání na trh
Nařízení vlády č. 117/2016 Sb., o posuzování shody výrobků z hlediska elektromagnetické kompatibility při jejich dodávání na trh
Nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…