Objednejte se na preventivní vyšetření, vyzývá každý měsíc ČPZP v dopise 20 tisíc svých pojištěnců

26.04.2022 10:23 | Komerční článek

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) pomáhá svým pojištěncům odhalit rakovinu děložního čípku, prsu a tlustého střeva a konečníku. Dopis s pozvánkou na uvedená vyšetření obdrželo v průběhu března a dubna zhruba 40 tisíc jejích klientů.

Objednejte se na preventivní vyšetření, vyzývá každý měsíc ČPZP v dopise 20 tisíc svých pojištěnců
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

Dopisy byly odeslány v rámci pokračujícího projektu adresného zvaní, který spustilo Ministerstvo zdravotnictví ČR v roce 2014 a účastní se ho všechny zdravotní pojišťovny. ČPZP bude v této aktivitě pokračovat i v následujících měsících.

„Chceme touto adresnou výzvou pomoci našim klientům nalézt u nich případné nádory dříve, než se projeví svými varovnými příznaky. Věříme, že oslovení pojištěnci chtějí zůstat zdraví, a proto pozvánku ke screeningovému vyšetření, kterou od ČPZP obdrželi, nebudou ignorovat,“ konstatuje mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Na mamografické vyšetření, které dokáže odhalit rakovinu prsu, jsou zvány ženy od 45 do 70 let. Ke gynekologovi na vyšetření děložního čípku dostávají pozvánku ženy od 25 do 70 let. Kolonoskopie, tedy vyšetření tlustého střeva a konečníku, se týká žen i mužů od 50 do 70 let. Pozvánka je nasměřuje k praktickému lékaři nebo ke gynekologovi. Čas a místo vyšetření si každý domlouvá individuálně. Vyšetření jsou plně hrazená zdravotní pojišťovnou.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Cílem adresného zvaní pojištěnců na screeningová vyšetření je předcházení civilizačním nemocem. Obesílání vybraných klientů zdravotních pojišťoven, kteří nechodí pravidelně na preventivní prohlídky, se dosud uskutečnilo v pěti vlnách a jen v případě ČPZP představovalo statisíce odeslaných dopisů. Tato kampaň u pojištěnců registrovaných u třetí největší zdravotní pojišťovny v ČR již pomohla odhalit 410 případů rakoviny děložního čípku, 942 případů rakoviny prsu a 1 281 případů rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Nádorem onemocní za svůj život každý třetí obyvatel České republiky. Rakovina prsu patří k nejčastěji diagnostikovaným nádorovým onemocněním a představuje až pětinu všech zhoubných nádorů u žen. Diagnózu zhoubného nádoru tlustého střeva či konečníku si ročně vyslechne v ČR 7 700 osob a téměř 3 400 pacientů na toto onemocnění v naší zemi každoročně umírá. Každý rok je rakovina děložního čípku odhalena až u 900 žen.

Pokud je onemocnění zachyceno včas, jsou u naprosté většiny nádorů výrazně nižší náklady na léčbu onemocnění oproti pacientům, kteří již mají metastázy. Včasná léčba je zároveň šetrnější vůči pacientovi a preventivní vyšetření mu může dokonce zachránit život. Léčba pokročilých nádorů naopak znamená statisícové až milionové částky z prostředků veřejného zdravotního pojištění a výrazný zásah do kvality života a psychiky pacientů.

Vedle nezanedbávání preventivních prohlídek, které jsou rovněž hrazeny pojišťovnou, je důležité, aby lidé sami pečovali o své zdraví. Náš životní styl by se měl skládat z pestré stravy, dostatku pohybu, schopností zvládat stres a ideálně bez cigaret a pití alkoholu.

ČPZP dlouhodobě podporuje prevenci nádorových onemocnění cílenými kampaněmi jako je akce Spolu proti melanomu a dalšími aktivitami, jako je upozornění na blížící se termín preventivní prohlídky pomocí SMS. Patří sem také příspěvky z preventivních programů. „Mezi nejvyhledávanějšími jsou příspěvky na mamografické vyšetření a vyšetření pigmentových skvrn. Na tato vyšetření stejně jako na prevenci rakoviny tlustého střeva přispívá ČPZP částkou 500 korun,“ dodává mluvčí pojišťovny.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…