Oblíbený portál eSbírky, představující muzejní a galerijní sbírky, získal nový kabát

29.01.2015 15:08

Projekt Národního muzea nazvaný eSbírky, který online prezentuje téměř 50 000 předmětů ze 47 muzejních a galerijních institucí v České republice, získal k počátku roku 2015 novou grafickou podobu a uživatelsky příjemnější prostředí včetně několika nových funkcí. Další novinkou je také spuštění digitálního průvodce s názvem Archivní Vademecum, pomocí kterého lze vyhledávat a prohlížet archiválie a další materiály z bohatých sbírek Národního muzea.

Oblíbený portál eSbírky, představující muzejní a galerijní sbírky, získal nový kabát
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Portál eSbírky vznikl v roce 2010 jako projekt Národního muzea, který prezentuje ve virtuálním prostředí muzejní a galerijní sbírky z několika institucí na jednom místě. V době svého vzniku čítala prezentace kolem 3 000 předmětů ze čtyř institucí. Za čtyři roky své existence se ale prezentace rozrostla na téměř 50 000 předmětů ze 47 institucí. Portál nyní prezentuje nejen fotografie, ale také zvuky, audiovizuální nahrávky i 3D skeny. Návštěvníci si tak mohou z pohodlí domova detailně prohlédnout skvosty, jako jsou hlava Kelta z Národního muzea nebo Věstonická venuše z Moravského zemského muzea. Z novějších artefaktů pak mohou obdivovat například kolekce plakátů Alfonse Muchy z Regionálního muzea v Chrudimi. Online aplikace eSbírky není v Evropě ojedinělá. Patří do velké rodiny podobných portálů, které jsou sdruženy velkým evropským projektem s názvem Europeana (www.europeana.eu).

eSbírky oslovují širokou veřejnost

Návštěvníci si cestu k sbírkám ve virtuální formě nacházejí čím dál častěji. eSbírky využívají pravidelně nejen studenti či vědci, ale díky sběrovým kampaním se podařilo oslovit i širokou veřejnost. Realizovány byly například sběry fotografií k výstavě Národního muzea Člověk ve fotografii, kdy byli lidé vyzváni ke skenování fotografií z období cca 1850 až 1918. Ty pak byly vystaveny v prostředí eSbírek a zároveň se staly součástí jmenované výstavy. Akce zaznamenala velký ohlas a Národní muzeum díky ní získalo unikátní kolekci cenných fotografií.

Během loňského roku se připravovala nová verze eSbírek, která vytvořila uživatelsky příjemnější prostředí s rychlým vyhledáváním konkrétních předmětů. Novým prvkem se stal prostor nazvaný Moje eSbírky. Registrovaný uživatel tak může nově z vystavených předmětů sestavovat vlastní kolekce, dále s nimi pracovat, vytvářet virtuální výstavy a sdílet své výsledky na sociálních sítích. Navíc přímo z hlavní stránky eSbírek lze vyhledávat také v partnerském portálu Europeana, kde jsou soustředěny sbírkové předměty z celé Evropy. To umožňuje uživateli na jednom místě vyhledávat či porovnávat předměty předních evropských institucí.

Více na: esbirky.cz

Začátkem roku 2015 spustilo Národní muzeum digitálního průvodce tzv. Archivní Vademecum

Digitální průvodce, tzv. Archivní Vademecum je aplikace, pomocí které lze vyhledávat a prohlížet archiválie a další materiály z bohatých sbírek Národního muzea. Jsou v něm zahrnuty všechny archivy, které působí v rámci Národního muzea, tedy Archiv Národního muzea, Archiv Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur a Archiv tělesné výchovy a sportu, a kromě archiválií dále neknihovní sbírky Knihovny Náprstkova muzea, Fotoarchiv (Sbírka historických fotografií) a etnografická fotosbírka Náprstkova muzea. Archivní Vademecum je průběžně doplňováno o nová data v závislosti na tom, jak pokračuje postupné zpracovávání archiválií a uvedených sbírek. Vyhledaný materiál si může badatel detailně prostudovat ve virtuální podobě, případně si originál objednat do příslušné badatelny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…