Oborová zdravotní pojišťovna umožní odklad podání přehledu OSVČ

20.03.2020 13:30

Oborová zdravotní pojišťovna umožní osobám samostatně výdělečně činným, tedy například živnostníkům, podat v letošním roce Přehled o příjmech a výdajích za rok 2019 později.

Oborová zdravotní pojišťovna umožní odklad podání přehledu OSVČ
Foto: OZP
Popisek: Logo Oborové zdravotní pojišťovny

Bez sankcí bude možné podat přehled OSVČ do 3. srpna, následná úhrada případného doplatku pojistného bude možná bez penále do 11. srpna 2020.

„V návaznosti na balíček opatření schválený Vládou ČR, jehož součástí je i možnost podat daňové přiznání později, i my upravujeme pravidla pro podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ. V aktuální situaci chceme živnostníkům ulevit s placením případného doplatku na pojistném,“ vysvětluje Radovan Kouřil, generální ředitel Oborové zdravotní pojišťovny, a dodává, že případné přeplatky na pojistném bude OZP samozřejmě vracet standardně po podání přehledu OSVČ.

Klientská centra Oborové zdravotní pojišťovny jsou v tuto chvíli jako preventivní opatření proti šíření nákazy nemocí COVID-19 dočasně uzavřena. Přehled OSVČ lze však i nyní podat elektronicky prostřednictvím aplikace VITAKARTA, kde stačí vyplnit jen výši příjmů a výši výdajů a další údaje už si pojišťovna o svých klientech doplní sama. Živnostníkům tak šetří čas a administrativní zátěž.

Oborová zdravotní pojišťovna nebude uplatňovat sankci za podání přehledu OSVČ až do 3. srpna. Zároveň bude odpouštět vzniklé penále na základě institutu odstranění tvrdosti zákona. O to může klient požádat po podání přehledu OSVČ a pojišťovna žádostem zdůvodněním výskytem nemoci COVID-19 v České republice vždy vyhoví.

Ke dnešnímu dni podali OSVČ Oborové zdravotní pojišťovně už 14 991 přehledů o příjmech a výdajích. Z nich 9 343 bylo podáno elektronicky prostřednictvím aplikace VITAKARTA. To je o bezmála 500 podání více než za stejné období minulého roku.

Více podrobností o podání přehledů OSVČ elektronicky ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…