Obránci zvířat: Tři čtvrtiny Čechů chtějí zákaz klecových chovů slepic

08.08.2018 15:02

Celých 86 % Čechů si myslí, že v klecových chovech nejsou pro slepice vyhovující podmínky. Tři ze čtyř respondentů (73 %) dokonce požadují úplný zákaz chovu slepic v klecích. Takový zákaz již několik let platí např. v Rakousku a už brzy v Německu. Česko by tak dohnalo své sousedy. Tato zjištění a mnohá další přináší výzkum veřejného mínění spolku OBRAZ - Obránci zvířat, který provedla agentura Median.

Obránci zvířat: Tři čtvrtiny Čechů chtějí zákaz klecových chovů slepic
Foto: pixabay.com
Popisek: Slepice - ilustrační foto

„Potvrzuje se, že Češi nechtějí podporovat zbytečné týrání zvířat. Zvláště když jsou zde ohleduplnější varianty, v kterých jsou slepice chovány na podestýlce nebo s volným výběhem,“ říká koordinátor kampaně proti klecovým vejcím Jak to snáší? Pavel Buršík ze spolku OBRAZ. Právě Obránci zvířat v polovině června uveřejnili investigativní záběry z klecových velkochovů, které naplno ukázaly děsivou realitu života v stísněných klecích. „V přeplněných klecích nemají slepice podmínky pro své přirozené potřeby a po několika měsících v kleci se z nich stávají oškubané zubožené trosky,“ uvádí Buršík.

Kompletní výsledky výzkumu veřejného mínění včetně tabulek a grafů ZDE

Většina Čechů, 60 %, si také myslí, že by obchody, restaurace a potravináři měli přestat odebírat vejce z klecových chovů. Tyto firmy by se tak veřejnosti měly přidat k například Tescu, Lidlu nebo Kauflandu a zavázat se, že v dohledné době přestanou klecová vejce nakupovat, dále prodávat či užívat jako surovinu. „Česká veřejnost v názoru na klecové chovy dohnala vyspělou Evropu. Firmy by se tomu měly přizpůsobit a ukončit praxi dvojích standardů, kdy v Česku stále zákazníkům nabízejí klecová vejce, ačkoliv třeba v Německu by si to už nedovolily,“ dodává Buršík.

OBRAZ – Obránci zvířat je nezisková organizace usilující o lepší společenskou ochranu zvířat. Vedeme kampaně zaměřené na vzdělávání veřejnosti a prosazování systémových reforem. Naší první významnou iniciativou byla úspěšná kampaň za zákaz kožešinových farem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…