Ocenění pro ekonoma ČNB

02.12.2016 9:19

Laureátem ceny Mladý ekonom roku 2016 se stal Adam Kučera. Student, který současně pracuje v České národní bance, cenu získal za svou práci zkoumající příčiny klesající úspěšnosti předpovědí vývoje úrokových sazeb.

Ocenění pro ekonoma ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Laureátem ceny Mladý ekonom roku 2016 se stal Adam Kučera. Student, který současně pracuje v České národní bance, cenu získal za svou práci zkoumající příčiny klesající úspěšnosti předpovědí vývoje úrokových sazeb.

Vítězná práce Adama Kučery, který pracuje v samostatném odboru finanční stability ČNB a studuje na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, se věnuje hledání příčin poklesu schopnosti ekonomických modelů vysvětlovat a předpovídat vývoj úrokových sazeb po finanční krizi z roku 2008.

Za příčinu tohoto poklesu je obvykle považováno současné prostředí nízkých úrokových sazeb. Adam Kučera však ve své práci s názvem „ Interest Rates Modeling and Forecasting: Do Macroeconomic Factors Matter?“ ukazuje, že i po odečtení vlivu prostředí nízkých úrokových sazeb je předpovědní schopnost těchto modelů nízká. Příčinou je podle autora změna povahy šoků. Zatímco před krizí byly důležité šoky do makroekonomických veličin, v období po krizi jsou dominantní šoky do tržního sentimentu jako například tzv. brexit. Autor ukazuje, že zohlednění právě těchto šoků předpovědní schopnosti modelů úrokových sazeb zlepšuje.

O cenu Mladý ekonom roku, kterou každoročně uděluje Česká společnost ekonomická, se může ucházet každý, kdo ještě nedovršil věku 30 let a do soutěže přihlásí svou původní odbornou práci. Cena byla Adamu Kučerovi předána na IX. bienální konferenci ČSE, která se konala 26. listopadu 2016 na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…