Odstartovala sklizeň raných brambor

09.06.2017 14:05

„Brambory jsou v České republice tradiční plodinou. Chceme, aby je zemědělci začali více pěstovat a také, aby je čeští spotřebitelé nakupovali. Letos jsme stejně jako v minulých letech poskytli pěstitelům brambor 135 milionů korun v rámci takzvané dobrovolné podpory vázané na produkci. Další peníze jdou do této oblasti formou národních podpor na ozdravování polních plodin, na šlechtitelské stanice nebo výzkumná pracoviště,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Odstartovala sklizeň raných brambor
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

Akce byla zaměřena na podporu spotřeby domácích raných brambor a je součástí projektu Brambory zdravá zelenina, který realizuje Český bramborářský svaz s finanční podporou Ministerstva zemědělství. Projekt je zaměřen na širokou veřejnost, spotřebitele brambor s cílem propagovat brambory nejen jako domácí a kvalitní potravinu, ale i jako zdravou a bezpečnou zeleninu. Předpokládá se, že projekt bude pokračovat i v příštích letech.

„Projekt je jen nutnou reakcí na stabilizaci české produkce brambor v posledních letech a s tím spojenou změnu vnímání brambor jen jako potraviny. Opomíjeným faktem je, že brambory patří do čeledi lilkovitých společně s rajčaty, paprikami a samozřejmě lilky. Chtěli bychom, aby brambory byly vnímány jako zdravá, bezpečná a cenově dostupná zelenina. Také chceme, aby rané brambory byly vnímány jako lahůdková zelenina. Proto jsme projekt nazvali Brambory zdravá zelenina a jedna z jeho hlavních součástí je zaměřena na zahájení sklizně raných brambor“ řekl předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Předseda Chlan dále informoval, že svaz na základě informací od svých členů oslovil jejich obchodní partnery a vyzval je k podpoře projektu. Na výzvu reagovaly společnosti Penny Market s.r.o., AHOLD Czech Republic, a.s. a Rohlik.cz. Firmy potvrdily zájem podpořit stávající kampaň a se svazem na projektu nadále spolupracovat.

Postupně se budou moci občané seznámit s řadou užitečných informací o bramborách prostřednictvím pořadů v televizi, článků v novinách a letáků. Základní informace o pěstování a konzumaci brambor zazněla v pořadu ČT1 Polopatě v březnu letošního roku. Podobné informace o bramborách uvidí diváci v podzimním televizním pořadu.

Produkce raných brambor je stejně jako u většiny sezónní zeleniny velice náročná na logistiku. Jejich sklizeň probíhá podle objednávek odběratelů. Pro zachování bezvadné kvality a chuti je nemohou spotřebitelé skladovat a proces jejich sklizně a prodeje musí úzce navazovat. Ideální by bylo, kdyby se brambory dostaly na kuchyňské zpracování bezprostředně po sklizni.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…