Odvoz nafty pokračuje. Správa státních hmotných rezerv se dohodla s majitelem skladu

21.09.2017 16:08

Odvoz nouzových zásob nafty z Německa bude pokračovat. Správa státních hmotných rezerv se dohodla s majitelem skladu firmou Krailling Oils Development na dalším postupu.

Odvoz nafty pokračuje. Správa státních hmotných rezerv se dohodla s majitelem skladu
Foto: SSHR
Popisek: SSHR

„Máme dohodu, ještě tento týden by mohl přijet z Německa vlak s naftou,“ potvrdil předseda SSHR Pavel Švagr.

Převoz státní nafty se zadrhl v polovině července, když zbývalo přivézt posledních šest vlaků. Jádrem sporu mezi majitelem skladu KOD a Správou státních hmotných rezerv byla otázka, kdo zaplatí odkalení nafty v jedné nádrži, kde bylo při posledních testech zjištěno více vody, než povolují normy. Nakonec se po několika jednání podařilo najít kompromis.

Krailling Oils Development zaplatí odkalení nafty a SSHR zase postupně uvolní tzv. zádržné, což je část skladovacích poplatků, které měly být vyplaceny majiteli skladu až po odjezdu posledního vlaku. Konkrétně jde zhruba o 4 miliony korun.

„Za každý vlak s naftou, který přijede  do České republiky, uvolníme 15 procent zádržného,“ upřesnil předseda SSHR Pavel Švagr.

Po příjezdu všech šesti vlaků pak Správa státních hmotných rezerv vyplatí majiteli skladu zbývajících 10 procent zádržného.

Za KOD podepsala dohodu jednatelka společnosti Kateřina Radostová. Na výsledném kompromisu se podílel také druhý jednatel firmy Miroslav Ševčík. Několika jednání se vedle jednatelů zúčastnil na základě plné moci také Tomáš Pitr.

Část českých nouzových zásob nafty byla uskladněna v Německu v roce 2010 u firmy Viktoriagruppe. Ta ale v roce 2014 zkrachovala a insolvenční správce pak téměř rok a půl odmítal českou naftu vydat. Při prodeji skladu novému majiteli ale nakonec s odvozem souhlasil. Správa státních hmotných rezerv zatím přivezla 90 procent nafty, která byla v Německu uložena. Dosud se tedy podařilo zachránit naftu za zhruba 900 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…