Ohlédnutí za ČEZ Jizerská 50 očima Ondřeje Šucha z Nadace ČEZ

15.01.2015 15:57

Skupina ČEZ byla o minulém víkendu generálním partnerem 48. ročníku ČEZ Jizerská 50. Přinášíme vám netradiční ohlédnutí za závodem očima účastníka, manažera Nadace ČEZ Ondřeje Šucha, doplněné o zajímavou statistiku.

Ohlédnutí za ČEZ Jizerská 50 očima Ondřeje Šucha z Nadace ČEZ
Foto: Blogspot.com
Popisek: Zima, ilustrační foto

Je pátek ráno. V bedřichovském areálu leze rtuť teploměru k jedenácti stupňům, cesty sněhem se mění v řeky. 6544 běžců je přihlášeno, o skutečné účasti zjevně rozhodne počasí.  Meteorologové se trumfovali s přesností, takže jen do sobotní půlnoci se tu má vystřídat 15 nad nulou, pět pod nulou, vichřice, bezvětří, déšť, sníh a mlha. Příjemné dopoledne.

Střih, sobota, tři hodiny odpoledne. Startuje doprovodný běh firemních štafet, mj. s účastí týmů ČEZ i Nadace ČEZ. Osm hrdinů, z nichž přibližně pro sedm z nich představuje tříkilometrový okruh vrchol jejich sil, se vydává na trať a stovky lidí okolo trati nadšeně povzbuzují každého.

"Nepadéééj, jééééď!"

Všudypřítomný břečkoidní kdysi-sníh překryly stezky z palet, místem se brodí tři tisíce lidí, Energy zóna přetéká odpočívajícími návštěvníky i adrenalinovými dětmi a padají sázky, zda se velká padesátka pojede zítra na ledu či na jehličí.  Nálada neklesá, ale slunce ano. Pořád mě překvapuje, jak široká akce ta slavná padesátka je: kromě skalních adrenalinistů, kteří by se převlékli za bičem a proteinové tyčinky přehazují lopatou, se tu pohybuje mnoho rodin s dětmi, a všude desítky rekreačních běžkařů, kteří prostě přišli jen fandit. Rozdáváme čaj, stohy fandítek a obdivujíce maminky, brodící se rybníky k trati, jdeme taky fandit.

Sázka Nadace ČEZ, která pomůže sportovnímu klubu Jedlička Liberec

Nadace ČEZ uzavřela totiž výbornou sázku s týmem pořadatelů z agentury Raul - který z týmů doběhne firemní štafetu v horším čase, věnuje 15 tisíc korun sportovnímu klubu Jedlička Liberec, který se zabývá sportem handicapovaných dětí. Boj byl lítý, nicméně výsledné pěkné 37. místo pro Nadaci ČEZ bylo přece jen poněkud za 28. Raulem. No budiž, šek je připraven. Na poslední chvíli zkoušíme nový nápad: peníze už má jistě připravena i druhá strana, tak proč je nespojit? Dohoda vyšla a za chvíli na pódiu před natěšeným publikem už překvapené trenérce Michaela Mádlové z Jedličky oznamujeme, že dostane rovných 30 tisíc. Použijí je na nákup sportovních pomůcek pro děti z Jedličkova ústavu v Liberci.

Roli "early afterparty" přebírá Liberec, kde na náměstí Dr. Beneše začíná ČEZ Energy fest a koncert Horkýže Slíže. Vstup zdarma a spousta energie přitáhly přes 4,5 tisíce zábavychtivých, pročež se sobotní program mnohých protáhl do neděle.

Hlavní závod

Na štábu závodu se o půlnoci nekřepčí, ale s obavou sleduje teploměr a čeká se na zprávy z kontroly z trati. Naštěstí nemrzne, ale kvůli oblevě padá rozhodnutí o zkrácení: pojede se "Jizerská 45,5", odtátá a vydřená místa za Hřebínkem nelze rychle opravit. Takže start, pochopitelně po etapách. Pohled na více než čtyři tisíce odvážlivců bere dech v reálu i v televizi, obligátní kamery na skútrech doplňují drony, co do krajiny se Vasaloppet může jít schovat. Laika nejvíc zaráží úsměv Eide Pedersena, který proráží cílovou pásku s velmi neseverským úsměvem a v takové pohodě, jako by sešel z patra do přízemí k nedělní snídani.

Neděle odpoledne: Ve chvíli, kdy areál opouští poslední přenosový vůz a poslední mazači balí stany, to konečně přijde. Jsou tři stupně pod nulou a na celé Jizerky začíná padat krásný, ukázkový prašan.

48. ročník ČEZ Jizerské padesátky je doběhnut, díky všem, kteří se podíleli!

Netradiční statistika:

ČEZ Jizerská 50

4623 přihlášených běžců

Jizerská 25

1012

Bedřichovská 30

476

Mini Jizerská   

200

Jizerská firemní RAUL  

184

Návštěvníků ČEZ Energy zóny

5000

Soutěž Oranžový čtyřboj    

845 lidí, včetně dětí

Návštěvníků ČEZ Energy festu  

4500

Rozdáno čaje

392 litrů

Rozdáno peněz:

30 000 Kč pro SK Jedlička Liberec

Nejlepší Čech

Stanislav Řezáč, 7.místo (před ním samí Norové)

Nejlepší Češka 

Kateřina Smutná, vítězka mezi ženami, majitelka rakouského pasu, ale doma, podle svých slov, v Jablonci.

Největší pecka 

fotostěna "Vyfoťte se na K2 s Radkem Jarošem", u které se fotí živý Radek Jaroš

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…