Olomoucký kraj: Mistři mají vlastní karetní soubor, podmalby zachycuje katalog

28.03.2023 7:34 | Tisková zpráva

Hned dvě zajímavé kulturní novinky obohatily ediční řadu Olomouckého kraje. Reprezentativní katalog lidových podmaleb na skle, nazvaný Ze svatého koutu světnic, pochází ze sbírek Muzea a galerie v Prostějově. Originálně řešený soubor karet zase oslavuje Mistry tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje. Hejtmanství oba projekty finančně podpořilo.

Olomoucký kraj: Mistři mají vlastní karetní soubor, podmalby zachycuje katalog
Foto: Olomoucký kraj
Popisek: Olomoucký kraj, logo.

První publikace navazuje na výstavu Malované nebe – Restaurované podmalby na skle. Ta byla v prostějovském muzeu zahájena v roce 2021. „Nebýt paměťových institucí, upadly by podmalby stejně jako jejich tvůrci do zapomnění. Těší nás, že právě naše muzeum je prvním v Olomouckém kraji, které svou kolekci podmaleb zpracovalo do podoby, kterou teď předkládá veřejnosti,“ řekla Veronika Hrbáčková, ředitelka Muzea a galerie v Prostějově.

Díla by nebylo možné lidem představit bez předchozí trpělivé práce konzervátorky Olgy Kosíkové. Ta se o restaurování lidových podmaleb na sklo, kterým se věnuje přes tři desetiletí, rozpovídala ZDE.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31386 lidí

Druhá publikace představuje formou karet v papírové složce osoby, kterým Olomoucký kraj od roku 2015 uděluje titul Mistr tradiční rukodělné výroby. Publikace vzdává hold výrobcům, kteří dlouhodobě a významnou měrou přispívají k uchování a rozvíjení lidových řemesel. Na jejím vzniku se podílelo Regionální pracoviště pro tradiční lidovou kulturu při Vlastivědném muzeu v Olomouci.

„Na deseti kartách se zájemci seznámí s medailonky, technologiemi a výrobky každého mistra. Jejich profesní zaměření jsou velice odlišná, ovšem všechny spojuje mistrovská úroveň provedení a důslednost v dodržování tradičních výrobních postupů,“ uvedl Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Karty se dají s přibývajícími oceněnými do složky doplňovat. „Zatím poslední nositelkou je Bronislava Millá, která peče tradiční hanácké svatební koláče a která za svoje aktivity obdržela také Cenu za přínos v oblasti kultury za rok 2021. Nominace k udělení titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje mohou podávat všichni občané a instituce sídlící v Olomouckém kraji prostřednictvím Regionálního pracoviště při Vlastivědném muzeu v Olomouci, a to do konce května daného roku,“ dodala jeho vedoucí Simona Pracná. Pravidla nominace a přehled všech dosavadních držitelů titulu naleznete na webu ZDE.

Obě publikace jsou zájemcům k dispozici na pokladnách uvedených muzeí, získat je lze také v úředních hodinách na oddělení kultury Krajského úřadu Olomouckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…