Olomoucký kraj: Pravěcí zemědělci žili v bytovkách, zjistili archeologové

04.08.2022 22:45 | Tisková zpráva

Odborníci z Archeologického centra v Olomouci objevili osadu z doby kamenné. Pravěké sídlo odkryli u stavby dálnice D49 v katastru města Fryšták. Šlo o první zemědělce, kteří se na našem území usídlili.

Olomoucký kraj: Pravěcí zemědělci žili v bytovkách, zjistili archeologové
Foto: Olomoucký kraj
Popisek: Olomoucký kraj, logo.

„Na základě charakteristické keramiky i reliktů do země zahloubených objektů datujeme osadu do šestého tisíciletí před naším letopočtem,“ uvedl Jaroslav Peška, ředitel Archeologického centra Olomouc. 

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí

Výzkum u Fryštáku vedl tým archeologa Arkadiusze Tajera. S každým decimetrem odhrnuté půdy odkrýval stará tajemství prvních zemědělců na Moravě. Třeba to, že kromě obdělávání polí byli také zručnými staviteli. 

„První zemědělci bydleli ve vícegeneračních velkých a dlouhých domech, jejichž konstrukčními základy byly dřevěné sloupy částečně zakopané do země. Půdorysy těchto staveb, největší o délce 40 metrů a šířce 12 metrů, jsme objevili právě v lokalitě u Fryštáku,“ dodal archeolog Tajer.

Z dnešního pohledu žili obyvatelé fryštácké osady ekologicky a udržitelně – místo omítky používali hlínu, kterou těžili z příkopů u domů, a co nepadlo na fasádu, posloužilo k výrobě pěkně zdobené keramiky.

Odkrytí pravěké osady bylo pro archeology velkým překvapením. Fryšták je totiž místem, které je jinak na vykopávky velmi chudé. „K dnešnímu dni byla prozkoumána přibližně polovina lokality a záchranný archeologický výzkum zde bude pokračovat až do konce září,“ dodal Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…