Ombudsman: Deset let od ratifikace Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením

06.11.2019 20:18

V pátek 1. listopadu uspořádala ombudsmanka k desátému výročí ratifikace Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením konferenci. Česká republika patřila k prvním zemím, které tuto Úmluvu ratifikovaly. Spolu s Úmluvou vznikl tzv. Opční protokol, který ale pro Českou republiku doposud není závazný. Protokol, jehož ratifikace pořád vázne, je v druhém čtení v Poslanecké sněmovně a hlasovat by se o něm mělo v pátek 8. listopadu. Jeho ratifikace by představovala další možnosti posílení ochrany práv lidí s postižením.

Ombudsman: Deset let od ratifikace Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

„V souvislosti s postižením se nejčastěji řeší zdravotní péče a bohužel se přehlíží, že stejně důležité jsou otázky bydlení, práce a sociální problémy a že všechny tyto věci musí řešit koordinovaně a současně. Proto je nejzásadnější změnou, o kterou je třeba usilovat, legislativní ukotvení „ucelené rehabilitace“, což právě znamená nejen rehabilitaci zdravotní, ale také sociální či pracovní. Teprve tak bude možné zajistit, aby se člověk s postižením mohl plně zapojit do běžného života,“ vysvětluje ombudsmanka Anna Šabatová.

Konference se nesla v duchu odhodlání lidí s postižením k většímu aktivismu, posílení jejich postavení ve společnosti i v rámci rozhodovacích pravomocí.  Účastníci se shodli na tom, že mezi největší problémy patří přístupnost veřejné správy, přístupnost informací a překážky v zaměstnávání lidí s postižením. Kritika zazněla zejména vůči neefektivním nástrojům aktivní politiky zaměstnanosti a absenci právní úpravy ucelené rehabilitace. Kvalitu života lidí s postižením by zvýšila i větší provázanost sociálních a zdravotních služeb.

Dalším dotčeným tématem byla přístupnost informací, voleb a veřejné správy. Ombudsmanka k tomu uvádí: „Je třeba zabezpečit, aby lidé rozuměli veřejné správě a měli přístup k informacím ve správné formě. Je dobře, že Ministerstvo vnitra přijalo metodiku ZDE pro úředníky jak psát metodou snadného čtení (pro lidi s mentálním postižením. Do budoucna je však třeba zapracovat na srozumitelnosti také pro ostatní skupiny.“ Sama Kancelář VOP usiluje o zpřístupnění své komunikace všem lidem a to jak po formální tak obsahové stránce.

Pokračovat v započatých diskuzích můžete již 29. listopadu 2019 na Setkání organizací hájících práva lidí s postižením v Kanceláři VOP v Brně.

Úmluva ZDE

Opční protokol ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…