Ombudsman: Finanční úřad vymáhal po prodeji bytu daň neoprávněně i od původního vlastníka

26.08.2021 22:06

Prodejem nemovitosti povinnosti původního vlastníka nekončí. Pokud změnu neoznámí finančnímu úřadu, může se stát, že mu úřad bude i nadále vyměřovat daň z nemovitých věcí. Údaje na finančním úřadě totiž nejsou vždy automaticky aktualizované u jednotlivých poplatníků podle katastru nemovitostí. Na základě případu stěžovatele upozorňujeme ty, kteří své nemovitosti v minulých letech prodali, a finančnímu úřadu to neoznámili, aby si ověřili, že o změně vlastníka příslušný FÚ ví.

Ombudsman: Finanční úřad vymáhal po prodeji bytu daň neoprávněně i od původního vlastníka
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Na začátku bylo zdánlivě malé opomenutí. Stěžovatel po prodeji bytu neoznámil finančnímu úřadu, že již v jeho územním obvodu nevlastní žádné nemovitosti. Spoléhal, že stačí, když se k dani přihlásí nový vlastník. Úřad přitom několik let vyměřoval daň oběma.

„Můj klient se od finančního úřadu dozvěděl o údajném nedoplatku až po šesti letech. Po celou dobu přitom daň řádně platil nový vlastník bytu, s vyměřenou daní jsme proto logicky nesouhlasili. Přesto finanční úřad nechal domnělou daň i s úroky strhnout exekucí klientovi z účtu,“ vykresluje okolnosti případu advokátka stěžovatele Eva Kantoříková.

S klientem se proti exekuci bránili správní žalobou a rozhodli se oslovit i ombudsmana. Ten ve svém šetření došel k závěru, že správce daně postupoval správně, když stěžovateli v letech 2014 až 2016 vyměřil daň podle té poslední známé, protože u něj neměl v systému informaci o tom, že již poplatníkem není. Podle zprávy z šetření ale bylo v rozporu se zásadou rychlosti, když finanční úřad podnikl první kroky k vybrání nedoplatku až s šestiletým odstupem v roce 2019. „Kvůli liknavému postupu správce daně stěžovateli po celou dobu vznikal úrok z prodlení. Pokud by navíc správce daně začal řešit úhradu nedoplatku dříve, eliminovalo by se riziko, že marně uplyne lhůta pro stanovení daně, ve které bylo možné v souladu se základním cílem správy daní závadný stav napravit,“ uvádí zpráva o šetření.

A chybu podle ombudsmana udělal finanční úřad také při nařízení daňové exekuce. V té chvíli už totiž měl informace o tom, že stěžovatel poplatníkem daně vůbec není, protože byt nevlastní. „Rovněž správce daně věděl, že daň již vybral od skutečného poplatníka a chystá se ji vybrat podruhé. Setrvávám na svém závěru, že vymáhání daně na stěžovateli bylo zjevně nespravedlivé a nezákonné,“ shrnul ombudsman Stanislav Křeček v závěrečném stanovisku.

Finanční úřad následně argumenty ombudsmana přijal a exekuční příkaz zrušil. „Chtěli jsme, aby náš případ mohl být varováním pro ostatní, kteří by se do podobné situace mohli dostat v budoucnu. Jsme rádi, že se díky ombudsmanovi podařilo dosáhnout zrušení exekučního příkazu a vrácení neoprávněně stržených peněz,“ dodává advokátka Eva Kantoříková.

Správce daně navíc vyplatil stěžovateli také úrok z nesprávně stanovené daně a rozhodl se i prověřit plynulost postupu příslušného územního pracoviště při vymáhání nedoplatků na dani z nemovitých věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…