Ombudsman: Novela vodního zákona je nezbytná

24.01.2022 18:44 | Tisková zpráva

Veřejný ochránce práv seznámil na dnešním jednání ministryni životního prostředí se závěry svého šetření okolností havárie na řece Bečvě v září 2020 spojené s masivním úhynem ryb. Ombudsman už dříve poukázal na vážné systémové nedostatky současné právní úpravy především v oblasti ohlašování havárie nebo jasného vymezení kompetencí jednotlivých úřadů, které se na řešení havárií na vodách podílejí. Své šetření ombudsman v lednu ukončil s tím, že dál bude usilovat právě o změnu vodního zákona.

Ombudsman: Novela vodního zákona je nezbytná
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Současný zákon podle ombudsmana upravuje systém ohlašování havárie velmi nepřehledně. „S určitou nadsázkou lze říct, že všichni mají informovat všechny, až se následně ztratí přehled o tom, kdo koho kdy informoval,“ uvedl už dříve ombudsman Stanislav Křeček. Vítá proto, že samo ministerstvo v minulosti navrhlo, aby prvotní informace směřovaly vždy k Hasičskému záchrannému sboru a ten by následně zprávu o havárii předával dál místnímu vodoprávnímu úřadu a České inspekci životního prostředí.

Problém vidí ombudsman i v tom, že současný vodní zákon výslovně nestanoví, který krajský úřad má zneškodňování havárie řídit, zasáhne-li území více krajů. To by měla zamýšlená novela také vyjasnit. V neposlední řadě je podle ombudsmana nutné přesněji definovat, co řízení prací při zneškodňování havárie přesně obnáší.

Návrh novely vodního zákona, který připomínky ombudsmana zohledňoval, sice vznikl již za předchozí vlády, před volbami ho ale zákonodárci nestihli projednat. Veřejný ochránce práv bude s Ministerstvem životního prostředí i nadále intenzivně spolupracovat. Dnes s ministryní Annou Hubáčkovou jednal také o dalších společných tématech jako je například úprava stavebního zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…