Ombudsman: Olomoucký stavební úřad opakovaně chybuje možné obstrukční jednání stavebníka

18.06.2023 16:44 | Tisková zpráva

Průtahy a další pochybení provázely podle ombudsmana jednání stavebního úřadu olomouckého magistrátu v případě několika nepovolených staveb pro koně na Prostějovsku. Protože se magistrát neřídil navrženými doporučeními, rozhodl se ombudsman o svém šetření informovat nadřízený Krajský úřad Olomouckého kraje i veřejnost.

Ombudsman: Olomoucký stavební úřad opakovaně chybuje možné obstrukční jednání stavebníka
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Podle zjištění ombudsmana olomoucký magistrát nevyhodnotil, jestli jednání stavebníka v řízeních o odstranění nebo dodatečném povolení černých staveb představuje zneužití práva v podobě záměrného oddalování rozhodnutí, takzvaných obstrukcí.

Této možnosti přitom nasvědčuje celá řada skutečností: stavebník opakovaně podává žádosti o dodatečné povolení. Ty pak bere zpět, například ve chvíli, kdy obdrží negativní závazné stanovisko orgánu územního plánování. Ve svých žádostech stavebník také označuje stejné stavby jinými názvy a snaží se stavební úřad přesvědčit, že jeho „černé“ stavby žádné povolení nevyžadují.

„S obstrukčním jednáním „černých“ stavebníků se v našich šetřeních setkáváme bohužel poměrně často. Uvítal bych, kdyby stavební úřady dokázaly takové jednání v konkrétních kauzách pojmenovat a postupovaly v souladu se závěry soudů. Ty už v obdobných případech vytvořily poměrně bohatou judikaturu, jak obstrukcím zabránit,“ uvedl ombudsman Stanislav Křeček.

V aktuálním případě olomouckého magistrátu upozornění a doporučení ombudsmana nepomohla. Úřad znovu několik měsíců v řízení o odstranění stavby nikam nepostoupil. Ombudsman proto na své šetření upozornil Krajský úřad Olomouckého kraje. Ten by měl dosavadní postup podřízeného stavebního úřadu posoudit a zvážit možné kroky k nápravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…