Ombudsman: Po novele zákona dosáhne na příspěvek na bydlení víc domácností

03.02.2022 13:29 | Tisková zpráva

Lidé mohou začít žádat o příspěvek na bydlení vypočítaný už podle nových, vstřícnějších, pravidel. Novela zákona o státní sociální podpoře už vyšla ve Sbírce zákonů. Po úpravě předpisu volal v minulosti také ombudsman. V souvislosti s energetickou krizí a růstem cen energií začaly být pro mnohé domácnosti výdaje spojené s bydlením neúnosné. Díky novele na příspěvek dosáhne více žadatelů a jeho výše zohlední právě i rostoucí ceny energií. Změny platí zpětně již od začátku roku.

Ombudsman: Po novele zákona dosáhne na příspěvek na bydlení víc domácností
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Příspěvek mohou nově získat také lidé žijící v podnájmu, typicky v družstevních bytech, a lidé užívající byt na základě služebnosti (věcného břemene). Pro letošní rok mohou dávku čerpat i vlastníci rekreačních objektů, kteří v nich trvale žijí. Dosud na ni měli nárok pouze vlastníci a nájemníci.

Rozšíření okruhu příjemců ombudsman vítá, stejně jako zvýšení takzvaných normativních nákladů na bydlení. Ty spolu s počtem členů domácnosti, příjmem všech jejích členů a skutečnými náklady na bydlení tvoří podklady pro posouzení nároku na příspěvek a určení jeho výše.

Novela také dává vládě možnost rozhodnout až do konce letošního roku o případném dalším zvýšení normativních nákladů na bydlení, pokud by ceny elektřiny a plynu měly dál růst. Podle ombudsmana nejde o nejvhodnější řešení: „Můžeme předpokládat, že růst cen bohužel není jen záležitostí letošního roku. Uvítal bych proto, kdyby byla novela otevřenější a vláda měla možnost normativní náklady zvýšit na základě odhadu vývoje cen energií kdykoli v budoucnu. Vyhnuli bychom se tak nutnosti novelizovat zákon pokaždé, když bude nutné normativní náklady zvýšit,“ vysvětlil ombudsman.

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo orientační kalkulačku, kde si lidé mohou ověřit, zda by na příspěvek na bydlení dosáhli. Naleznete ji ZDE.

Už koncem loňského roku upravilo ministerstvo také podmínky pro čerpání dávky mimořádné okamžité pomoci (MOP). Pokud lidé po obdržení vyúčtování od dodavatele poslední instance zjistí, že nemají dost peněz k úhradě nedoplatku, mohou požádat o tzv. „MOP – vyúčtování DPI“. Při posuzování nároku na tuto dávku úřad práce nepřihlíží k úsporám ve výši součtu dvojnásobku životního minima rodiny a dvojnásobku nákladů na bydlení. Podrobnosti uvádí na svých webových stránkách Ministerstvo práce a sociálních věcí ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…