Ombudsman: Ústavní soud zrušil část ustanovení zákona o advokacii

02.02.2023 10:29 | Tisková zpráva

Ústavní soud dnes zrušil část zákona o advokacii. Vyhověl tak návrhu Městského soudu v Praze, ke kterému se připojil i veřejný ochránce práv. Zrušená pasáž omezuje okruh lidí, kterým může Česká advokátní komora určit advokáta, pouze na žadatele, jejichž „příjmové a majetkové poměry to odůvodňují“. I podle Ústavního soudu tím bylo ohrožené právo lidí na přístup k soudu a právo na zajištění právní pomoci zaručené Listinou základních práv a svobod.

Ombudsman: Ústavní soud zrušil část ustanovení zákona o advokacii
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Dosud zákon řešil pouze přístup k právní pomoci pro nemajetné. Problém získat právní pomoc však mohou mít lidé i z jiných důvodů. Na to poukázal ve svém vyjádření pro Ústavní soud i ombudsman. Například v případě menších měst či obcí může být pro lidi složité najít právního zástupce, který by nebyl ve střetu zájmů s ohledem na to, že poskytuje služby dané obci. Najít advokáta dostatečně rychle může být náročné například také u nelukrativních a právně složitých sporů nebo kontroverzních případů.

„Jako veřejný ochránce práv se opakovaně setkávám s problémy mnoha právních laiků, kteří hledají pomoc v systému práva. Někteří z nich se na mě obracejí s věcmi mimo mou působnost a jediné, jak jim mohu pomoci, je odkázat je na pomoc právních profesionálů. Téma dostupné právní pomoci  je pro mě zcela zásadní, neboť bez ní je právo na přístup k soudu výrazně oslabeno,“ uvedl ombudsman ve vyjádření pro Ústavní soud.

Městský soud svůj návrh k Ústavnímu soudu podal poté, co řešil spor ženy s Českou advokátní komorou. Ta marně sháněla služby advokáta pro podání ústavní stížnosti v jiném případě. K tomu přitom advokáta mít musí. Její žádost o ustanovení advokáta Česká advokátní komora odmítla právě s odůvodněním, že nesplňuje podmínku příjmových a majetkových poměrů. Žena si advokáta mohla dovolit zaplatit, přesto zůstala bez právního zastoupení.

Po nálezu Ústavního soudu teď zákonodárce musí nejpozději do konce roku změnit zákon o advokacii tak, aby i na tyto případy pamatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…