Ombudsman: Vyměnili jsme si zkušenosti se slovenským ombudsmanem

20.02.2023 14:16 | Tisková zpráva

Zatímco v Česku veřejný ochránce práv kromě ochrany před jednáním úřadů zastává také agendy s lidskoprávním přesahem, jako je ochrana práv lidí s postižením, dohled nad omezováním osobní svobody nebo ochrana před diskriminací, Slovensko má různé agendy ochrany lidských práv roztříštěné do několika institucí. Na návštěvě u slovenských kolegů jsme zjišťovali, jak se takové pojetí odráží v praxi.

Ombudsman: Vyměnili jsme si zkušenosti se slovenským ombudsmanem
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSLP) jako samostatná vnitrostátní lidskoprávní instituce vzniklo již v roce 1994. Od roku 2004 působí středisko také jako orgán pro rovné zacházení a ochranu před diskriminací. Naproti tomu ombudsman má na Slovensku na starosti především ochranu lidí před jednáním úřadů. A samostatně tam působí jak komisař pro děti, tak komisař pro lidi s postižením.

Česko na zřízení národní lidskoprávní instituce a dětského ombudsmana teprve čeká. A jednou z hlavních otázek je právě to, zda vzniknou jako samostatný úřad, nebo se přidruží k mandátu veřejného ochránce práv.

„Zkušenosti slovenských kolegů ukazují, že roztříštění lidskoprávních agend mezi více samostatných institucí s sebou nese mnohá úskalí. Například četné spory lidí s úřady mají i lidskoprávní aspekt. V oblasti ochrany před diskriminací se zase často řeší, zda správně zafungovaly kontrolní orgány jako například inspektorát práce nebo školní inspekce,“ shrnul zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm.  

Při setkání se slovenským ombudsmanem a jeho týmem došlo ale i na ryze praktické otázky. „Představili jsme například, jak zveřejňujeme právní výstupy prostřednictvím naší databáze ESO. Kolegy zajímalo také téma srozumitelnosti úředních textů, kterým se v Kanceláři ombudsmana intenzivně zabýváme. Docela podrobně jsme se bavili také o podobě výročních zpráv. Snažíme se, aby tyto zprávy byly atraktivní i pro čtenáře, kteří nemají čas číst vše od začátku do konce,“ uvedl vedoucí sekretariátu ombudsmana Miroslav Přidal s tím, že další témata proberou ombudsman a jeho zástupce se slovenskými kolegy na připravované návštěvě v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…