Ombudsman apeluje na vládu, aby odměny pro zdravotníky byly vyňaty z exekuce i oddlužení

22.03.2021 14:57

Ombudsman na podzim řešil podněty zdravotníků (zaměstnanců poskytovatelů lůžkové péče), jímž byla v říjnu vyplacena podpora mimořádného finančního ohodnocení v souvislosti s epidemií COVID-19. Ta se k části z nich, jež mají na svůj majetek vedenou exekuci, eventuálně se nachází v oddlužení, nedostala v plné výši.

Ombudsman apeluje na vládu, aby odměny pro zdravotníky byly vyňaty z exekuce i oddlužení
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Jelikož letos na jaře, pravděpodobně v květnu, budou odměny zdravotníkům znovu poskytnuty, žádá ombudsman zákonodárce, aby mimořádné odměny nepodléhaly exekuci ani oddlužení, a dostaly se tak do rukou zdravotníků.

Mimořádné odměny jsou součástí mzdy či platu a v případech, kdy má zdravotník na mzdu/plat nařízenou exekuci, je mu z větší části zabavena, neboť jde o příjem, který rovněž podléhá exekuci (je postižitelný srážkami ze mzdy). Je-li zdravotníkovi povoleno oddlužení, mohla by tato mimořádná odměna být posuzována jako tzv. mimořádný příjem, jež by měl být rovněž použit pro uspokojení věřitelů. V oddlužení tuto situaci již napravil Vrchní soud v Praze, který rozhodl, že mimořádné odměny zdravotníků nemají být podle insolvenčního zákona posuzovány jako mimořádný příjem a nemají být zahrnuty do oddlužení.

Mimořádné odměny poskytované státem jsou oceněním všech zdravotníků za jejich nasazení ve ztíženém pracovním prostředí, jímž pomáhají celé naší společnosti. Všichni zdravotníci v současné nelehké době pandemie mají nezastupitelnou roli v boji s nákazou COVID-19. „Mám za to, že je v rozporu s dobrými mravy a principem spravedlnosti tyto mimořádné odměny postihnout (v exekuci/oddlužení) jen proto, že na ně současná právní úprava (ať insolvenční zákon či občanský soudní řád) nepamatuje,“ sdělil ombudsman Stanislav Křeček.

Vrchní soud ve zmíněném rozhodnutí uvedl: „Odejmout některým zdravotníkům – dlužníkům v insolvenčním řízení – toto mimořádné finanční ocenění státu jen proto, že nedomyšleně novelizovaný insolvenční zákon expressis verbis na takovou situaci prozatím nepamatuje, vnímá odvolací soud jako zjevnou nespravedlnosti a amorálnosti, již je třeba bez zbytečného prodlení napravit, neboť COVID-19 nepočká, než si vše ‚legislativně ošetříme ‘.“

Protože odměny mají být zdravotníkům letos na jaře (asi v květnu) znovu poskytnuty, má dle ombudsmana zákonodárce dost času, aby tuto problematickou záležitosti legislativně ošetřil tak, aby se mimořádné odměny dostaly do rukou zdravotníků za jejich nasazení a nelehkou práci pro celou naši společnost. Stejně tak by mělo být přihlédnuto k nezanedbatelné roli pracovníků v sociálních službách či dalších profesí, jež jsou důležité pro chod našeho státu a kterým jsou nebo budou tyto mimořádné odměny rovněž vyplaceny. 

„Apeluji proto na vládu ČR a také na Poslaneckou sněmovnu ČR, aby co nejdříve legislativně tuto nespravedlnost napravila a přijala pravidla, aby mimořádné odměny zdravotníkům, eventuálně dalším osobám, jež budou poskytnuty, nepodléhaly exekuci ani oddlužení,“ uvedl ombudsman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…