Ombudsman chce pro lidi s postižením vyšší příspěvek na péči

05.02.2022 8:40 | Tisková zpráva

Ombudsman apeluje na MPSV, aby lidé s postižením dostali náležitý příspěvek na péči, jinak se pro ně stanou služby sociální péče nedostupné

Ombudsman chce pro lidi s postižením vyšší příspěvek na péči
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Ochránce se vymezil proti návrhu prováděcí vyhlášky, kterou Ministerstvo práce a sociálních věcí hodlá navýšit úhrady za péči, pobyt nebo stravu. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Ochránce v této souvislosti upozorňuje zejména na to, že nelze navýšit úhrady u pečovatelské služby a služby osobní asistence, aniž by se odpovídajícím způsobem nezvedl také příspěvek na péči.

K podobným změnám, které byly navrhovány v novele zákona o sociálních službách, se také minulý rok kontinuálně vymezovala zástupkyně ombudsmana společně s poradním orgánem pro osoby se zdravotním postižením. Vadí jim, že změna opět nebyla dostatečně prodiskutována přímo s klienty sociálních služeb, kterých se týká a na které bude mít negativní dopad, což je v rozporu s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením.

Je jen těžko přestavitelné, že si člověk z příspěvku na péči ve výši 880,- Kč, což je aktuální výše příspěvku na péči ve stupni I, bude moci hradit služby sociální péče. Již při dřívějších cenách jim příspěvek pokryl maximálně 4 dny péče. Přitom jde o lidi, kteří potřebují každodenní pomoc jiné osoby u tří, případně i čtyř základních životních potřeb.

„Postrádám odpovídající navýšení, popřípadě také úpravu nastavení stávajícího příspěvku na péči, ze kterého si lidé mají tyto služby hradit. Pokud by příspěvek na péči zůstal ve všech čtyřech stupních zachován v současné výši, stanou se služby sociální péče pro lidi s postižením fakticky nedostupné, což jako veřejný ochránce práv nemohu akceptovat. Apeluji tedy na ministerstvo, aby přistoupilo k adekvátnímu navýšení příspěvku na péči ve stupni závislosti I a II a bezodkladně by mělo také zahájit přípravu vedoucí ke změně výše příspěvku u osob s potřebou vyšší míry podpory,“ uvedl ombudsman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…