Ombudsman ke zřizování tzv. chráněných účtů

02.02.2021 13:30

Už od roku 2013 ochránce upozorňoval na nedostatečnou ochranu dlužníků, kteří v exekuci přicházeli o příjmy, které jsou ze zákona chráněné. Buď jsou z exekuce vyloučeny úplně, nebo je exekutor může postihnout jen srážkami. V praxi se ale celé roky setkává s případy, kdy je takový „chráněný“ příjem zaslán na bankovní účet, exekutor účet zablokuje a dlužník se k těmto nezabavitelným částkám dostane jen velmi složitě.

Ombudsman ke zřizování tzv. chráněných účtů
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Často se to týká například příjemců důchodu nebo dávek. Ochránce proto vítá schválení právní úpravy zavádějící možnost zřídit si tzv. chráněný účet, na němž budou příjmy, které exekuci nepodléhají a dlužníci je tak budou moci využívat.

„Považuji to za přiměřeně rychlé řešení některých problémů v oblasti exekucí. Dlužníci nebudou muset kvůli obstavenému účtu řešit změnu způsobu výplatu důchodu či dávek složenkou. Nebudou muset řešit vyvázání nezabavitelných prostředků z účtu návrhem na částečné zastavení exekuce. Všechny tyto kroky odpadnou, což ve výsledku nejen pomůže dlužníkovi, ale odpadne i další administrativa na straně exekutorů, soudů apod.“ říká ombudsman Stanislav Křeček.

Ilustrovat to lze na příkladu, v němž se na ombudsmana obrátila žena, které byly na bankovní účet vypláceny dávky pomoci v hmotné nouzi. Exekutor účet zablokovat a peníze na něm v rámci exekuce postihl. Dávky pomoci v hmotné nouzi jsou přitom zákonem z exekuce vyloučeny bez ohledu na to, jak jsou vypláceny. Mají sloužit k zajištění základních životních potřeb příjemce a jeho rodiny a tento charakter neztrácejí okamžikem vyplacení. Ombudsman upozornil, že vyplacením na účet se z nich nestávají „anonymní“ peníze, které lze exekucí postihnout, stále jde o nezabavitelný příjem.

Až dosud měli dlužníci jedinou možnost. Aby nezůstali ze dne na den bez prostředků, mohli si ze zablokovaného účtu jednorázově vybrat dvojnásobek životního minima. Pak museli žádat o vyloučení příjmů, které nelze postihnout nebo jen částečně srážkami z exekuce. Museli prokázat původ peněz, a pokud exekutor nevyhověl, musel o tom rozhodnout soud.

„Nová právní úprava bude účinná od dubna a samozřejmě že se může stát, že se v praxi objeví i některé nedostatky. Pořád jsem ale přesvědčen, že jde o krok správným směrem,“ uzavírá ombudsman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…