Ombudsman podporuje ministerstvo ve snaze o posílení právní ochrany ovzduší

07.08.2023 13:07 | Tisková zpráva

Veřejný ochránce práv ocenil snahu Ministerstva životního prostředí posílit v novele zákona o ochraně ovzduší ochranu životního prostředí. Návrh počítá mimo jiné se širším zapojením veřejnosti do povolovacích procesů problematických zdrojů znečištění ovzduší. Ombudsman se ale zároveň obává o další osud novely. Navrhované změny se totiž nelíbí některým organizacím a institucím. Ty se v připomínkách postavily proti.

Ombudsman podporuje ministerstvo ve snaze o posílení právní ochrany ovzduší
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

„Ochrana životního prostředí je důležitou úlohou státu. Dobrá kvalita ovzduší a snižování zdravotních rizik spojených se znečištěným ovzduším patří mezi programové priority vlády,“ připomněl ombudsman Stanislav Křeček. Proto přivítal i snahu Ministerstva životního prostředí uvést tyto závazky do praxe. „Jsem rád, že díky aktuálnímu návrhu ministerstva by mohly organizace zaměřené na ochranu životního prostředí nebo veřejného zdraví hájit tyto zájmy ve více případech možného ohrožení kvality ovzduší než dosud,“ vyjádřil ombudsman svou podporu návrhu ministerstva.

Opačný názor má například Ministerstvo průmyslu a obchodu, Hospodářská komora nebo některé další zájmové organizace. Obávají se nárůstu administrativy i prodlužování správních řízení. Poznatky veřejného ochránce práv ale ukazují spíše na přínosy aktivního zapojení veřejnosti do řízení. „Subjekty zabývající se ochranou životního prostředí mohou úřady seznámit s cennými informacemi a zároveň je upozornit na případná rizika spojená s projednávanými záměry. Tím zpravidla přispějí k přijetí řešení, které je v konečném důsledku pro životní prostředí šetrnější,“ zopakoval ombudsman své dlouhodobé zkušenosti.

Nyní je na Ministerstvu životního prostředí jak se k protichůdným stanoviskům postaví. Veřejný ochránce práv věří, že ministerstvo svůj návrh uhájí. „Osud novely zákona o ochraně ovzduší sleduji s obavami. Ale spoléhám, že Ministerstvo životního prostředí dokáže tlakům proti širšímu zapojení veřejnosti odolat,“ uzavřel ombudsman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …