Opatření ke snížení počtu mladých lidí bez práce bude stát miliardy eur

02.04.2015 13:58

Zpráva Evropského účetního dvora upozorňuje, že zavádění unijních iniciativ, které mají přispět ke snížení vysokého počtu mladých lidí bez práce, do praxe bude členské státy EU stát miliardy eur. Ponechání mladých nezaměstnaných jejich osudu by však pokladny členských států pocítily mnohem důrazněji.

Opatření ke snížení počtu mladých lidí bez práce bude stát miliardy eur
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

„Nezaměstnanost mladých lidí je velkou výzvou, s níž se dnes potýká většina zemí EU. Evropská unie zareagovala zavedením důležitého nástroje nazvaného „záruka pro mladé lidi“, jehož cílem je dostat 7,5 milionů mladých Evropanů, kteří nemají zaměstnání, nestudují ani se neškolí, zpět na správnou cestu a umožnit jim pozitivně přispět k fungování společnosti,“ uvedla Iliana Ivanovová, členka EÚD odpovědná za tuto zprávu. „I když realizace tohoto systému je finančně náročná, alternativou je pokračování obrovských socioekonomických nákladů v podobě příspěvků v nezaměstnanosti a ušlých příjmů a daní, které podle evropské agentury Eurofound činí 153 miliard EUR ročně, tj. více než 1 % HDP EU. Budoucí úspěch záruky pro mladé lidi však není možné považovat za samozřejmost, neboť zůstávají nezodpovězeny závažné otázky. Jako potenciální rizika jsme identifikovali dostatečnost celkových prostředků na financování systému, „kvalitu“ nabídky, kterou prezentuje nezaměstnaným mladým lidem, a způsob, jakým Komise systém monitoruje a podává zprávy o jeho fungování. Pro účinnost záruky pro mladé lidi je včasné řešení těchto rizik klíčové.“

Auditoři EU dospěli k závěru, že Komise členské státy při zřizování režimu záruk pro mladé lidi vhodným způsobem a včas podpořila. Podotýkají ale, že Komise neprovedla posouzení dopadu, v němž by specifikovala očekávané náklady a přínosy, přestože jde o standardní postup uplatňovaný u všech hlavních iniciativ Komise. Nejsou tedy k dispozici žádné informace o možných celkových nákladech na uplatnění takového režimu v EU, a existuje proto riziko, že celkové prostředky na financování nemusí být dostatečné. To spolu s faktem, že neexistuje jasná definice „kvalitní“ nabídky, sebou nese značné riziko neuceleného a neúčinného provádění systému napříč EU.

V reakci na zhoršující se situaci nezaměstnaných mladých lidí, kterou ještě ztížila hospodářská a finanční krize, byl v červnu 2013 zaveden systém záruk pro mladé lidi. Více než pětina Evropanů do 24 let figurujících na pracovním trhu nemá zaměstnání a v některých členských státech je nezaměstnaná až polovina mladých lidí na trhu práce. V období 2014–2020 bude systém částečně financován z rozpočtu EU prostřednictvím Evropského sociálního fondu a speciálně zřízené iniciativy na podporu zaměstnanosti mladých lidí částkou do celkové výše 12,7 miliardy EUR. Členské státy však budou muset poskytnout další prostředky a nikoliv jen na opatření zaměřená na nezaměstnané, ale i na kroky související s hlubokými strukturálními reformami, např. v oblasti odborné přípravy, hledání pracovního místa a vzdělávacího systému, které zlepší přechod ze školy do práce i zaměstnatelnost mladých lidí. Výše finančních prostředků z národních zdrojů, které má režim k dispozici, přitom není zřejmá: devět členských států neposkytlo Komisi žádné informace, zatímco informace poskytnuté zbývajícími členskými státy se lišily mírou podrobnosti.

Nejaktuálnější dostupné odhady Komise uvádí, že celkem bude na financování režimu v období 2014–2020 vyhrazeno 16,7 miliardy EUR (ze zdrojů EU i členských států). Podle Mezinárodní organizace práce by však náklady na zavedení systému mohly dosáhnout až 21 miliard EUR ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…