Opava má reálnou šanci na první primátorku

04.10.2014 9:39

Zastoupení žen v české komunální politice po volbách pravděpodobně mírně vzroste. Ve volbách do zastupitelstev měst a obcí totiž kandiduje historicky nejvíce žen – 32,23 %. V Opavě však zastoupení žen spíše pokulhává.

Opava má reálnou šanci na první primátorku
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Celkově sice oproti celorepublikovému průměru kandiduje žen o něco více – 33,7 %, na volitelných místech jich ovšem najdeme méně než je republikový průměr. Analýzu představilo Fórum 50 %, nezisková organizace, která usiluje o vyvážené zastoupení žen a mužů v politice.

V Opavě kandiduje 14 subjektů. O místo v zastupitelstvu se uchází celkem 505 osob, z toho 170 žen. Nejvyváženější kandidátní listinu sestavila Zelená pro Opavu (51,3 % žen), která byla navíc sestavena zipovým způsobem (střídá se vždy žena – muž). V čele Zelené pro Opavu stojí současná náměstkyně primátora Ing. Pavla Brady, která má reálnou šanci stát se první opavskou primátorkou. Vůbec nejvíce žen celkově najdeme na kandidátní listině TOP 09 (59 %), nejméně pak na kandidátce ODS (12,8 %), která navíc nemá jedinou ženu na předních místech v první desítce.

Fórum 50 %, které analýzu sestavilo, organizuje kampaň na podporu žen v nadcházejících volbách. „Ačkoli na komunální úrovni najdeme žen nejvíce, je jich celkově pouhá čtvrtina oproti polovině žen, které v obcích reálně žijí. Pro kampaň jsme proto zvolili slogan ‚Žijeme tu společně, pojďme společně i rozhodovat.‘ Pomocí kampaně bychom chtěli překonat alespoň tzv. kritickou hranici 30 %, kterou je nutné překročit, aby ženy začaly být v politice více vidět a slyšet,“ říká koordinátorka Marcela Adamusová.

Pro voliče a voličky Fórum 50 % také připravilo animovaný spot, který ukazuje, jak politická rozhodnutí mohou dopadat různě na ženy a na muže.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…