Opavu a Prahu spojí přímý vlak InterCity, na základě dohody ho ČD zavedou od léta

18.04.2015 20:41

České dráhy ve spolupráci s Magistrátem města Opavy připravují přímý spoj mezi slezskou metropolí a Prahou. Vlak by měl začít jezdit už v polovině června. Přímá cesta bez přesedání bude minimálně o čtvrt hodiny kratší, potrvá pouhé tři a půl hodiny.

Opavu a Prahu spojí přímý vlak InterCity, na základě dohody ho ČD zavedou od léta
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Díky pokračující modernizaci vozidlového parku, dokončení některých investic v oblasti infrastruktury na severní Moravě a v reakci na dlouhodobé přání města Opavy o přímé spojení s Prahou, jsme připravili projekt zavedení rychlého přímého vlaku mezi oběma městy,“ vysvětluje Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.České dráhy uvažovaly o zavedení vlaku již na sklonku loňského roku, ale k vlastní realizaci bylo možné přistoupit až nyní, po vyjasnění některých projektů v oblasti modernizace expresních vozů Českých drah během prvního čtvrtletí letošního roku. „Spojení Opavy s centrální částí republiky vnímáme jako podporu rozvoje Moravskoslezského kraje v oblasti zaměstnanosti, rozvoje příležitostí pro podnikání, kvality životního prostředí, ale také turistiky,“doplňuje Michal Štěpán.

„Opava patří k nejvýznamnějším městům regionu, takže si určitě přímé spojení s Prahou zaslouží. Jsem za všechny Opavany velmi rád, že se cestování do hlavního města výrazně zrychlí, a navíc bude mnohem pohodlnější. Našim občanům i podnikatelům přímé spojení jistě velmi pomůže. Doufám, že tento krok povede také k nárůstu návštěvnosti slezské metropole a Opava se stane vyhledávaným turistickým cílem,“navázal primátor Statutárního města Opava Martin Víteček.

InterCity Opava – Praha nabídne klimatizovanou soupravu s bistrovozem, ve kterém bude k dispozici Wi-Fi připojení k internetu. Cestující budou moci využít elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky, jako jsou notebooky nebo mobilní telefony, a rozkládací stolky vhodné pro práci nebo volnočasové aktivity. Vlak nabídne i oddíly pro cestující s dětmi do 10 let a místa pro přepravu jízdních kol. Spoj bude jezdit v pracovní dny v ranních hodinách z Opavy do Prahy a v podvečer opačným směrem. Odjezd ranního IC 514 z Opavy východ bude ráno v 5:55 hod., do Prahy vlak přijede v 9:24 hod. Večerní spoj IC 513 vyjede z Prahyv 16:39 hod. a do stanice Opava východ dorazí ve 20:05 hod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…