Operátoři O2 a T-Mobile spustili první sdílené LTE vysílače

14.07.2014 21:00

Operátoři O2 a T-Mobile začali se sdílením nejrychlejšího mobilního internetu a společně spustili síť 4G LTE v částech okresů Pelhřimov a Tábor. V souladu s domluveným rozdělením České republiky bude O2 zodpovědné za správu vysílačů na Pelhřimovsku, T-Mobile pak na Táborsku. Obě společnosti přitom využívají svou vlastní síťovou infrastrukturu a udržují si zcela nezávislou obchodní strategii.

Operátoři O2 a T-Mobile spustili první sdílené LTE vysílače
Foto: red
Popisek: O2

Na Pelhřimovsku byly nově pokryty například obce Čížkov, Eš, Samšín, Bořetice, Bohdalín, Čáslavsko, Zhořec, Těmice nebo Cetora. Na Táborsku pak Radenín, Smilovy Hory, Vodice, Pohnánec, Dolní Hořčice, Pohnání a Zadní Střítež. Zákazníci obou operátorů v těchto obcích mohou využívat rychlosti až 75 Mb/s pro stahování dat a až 25 Mb/s pro nahrávání, tedy několikanásobně více než u stávajících sítí 3G.

Do budoucna budou tyto rychlosti dále navyšovány. O2 již nyní nasadilo do veřejného provozu na vysílači u obce Černovice technologii LTE Advanced (LTE-A). Díky ní lze s patřičnými přístroji využít při stahování dat rychlost až 185 Mb/s.

Společnosti O2 a T-Mobile podepsaly smlouvu o sdílení mobilních sítí čtvrté generace (4G LTE) 2. května 2014. Tato spolupráce přinese ještě v letošním roce kvalitní služby vysokorychlostního internetu na většině území České republiky a rovněž úspory, které oběma operátorům umožní další investice do provozovaných sítí a nabízených služeb. Sdílení vysílačů navíc umožní pokrytí nejrychlejším mobilním internetem v dřívějším termínu, než stanovují podmínky aukce.

Sdílení sítí čtvrté generace se týká celého území ČR mimo Prahy a Brna. O2 bude odpovědné za jejich správu a provoz ve východní části České republiky, T-Mobile je bude provozovat v západní části území.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…