Osm cen pro Českou televizi. Finále Plzeň zná nejlepší filmové počiny

22.04.2016 19:16

Česká televize si veze z filmového festivalu Finále Plzeň celkem osm cen. Porotu zaujala vánoční pohádka, kriminální seriál, portrét stárnoucího profesora, loutkový film i dokument o severokorejské rodině. Nejlepším celovečerním hraným nebo animovaným filmem se stal koprodukční snímek režiséra Olma Omerzu Rodinný film.

Osm cen pro Českou televizi. Finále Plzeň zná nejlepší filmové počiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Ocenění vlastní i koprodukční tvorby České televize na Finále Plzeň ukázalo, že autorská odvaha, novátorský přístup a silné sdělení, na kterých Česká televize staví, je tou správnou cestou,“ říká ředitel vývoje pořadů a programových formátů České televize Jan Maxa.

Hlavní cenu mezinárodní poroty, ve které zasedl i scenárista seriálu Simpsonovi Mike Reiss, získalo rodinné drama o dvou teenagerech, kteří zůstanou sami doma, Rodinný film. Zlatého ledňáčka za nejlepší dokumentární film si odváží snímek Vitalije Manského natočený v Severní Koreji V paprscích slunce a kategorii Nejlepší televizní a internetový projekt v necyklické tvorbě ovládla pohádka Jiřího Stracha Svatojánský věneček, u které porota ocenila zejména „svěží pohled na tradiční postavy a směs klasických vtípků, grotesky a ironie.“

Na festivalu zasedaly i studentské poroty, které udělily v kategorii Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film ocenění loutkovému filmu Malý pán v režii Radka Berana. Nejlepším dokumentárním snímkem se z pohledu studentů stal Nebezpečný svět Rajka Dolečka režisérky Kristýny Bartošové a z televizních projektů v kategorii Nejlepší televizní a internetový projekt v cyklické tvorbě zabodoval mysteriózní seriál Jiřího Stracha Labyrint.

Odborná porota udělila také dvě Zvláštní uznání, a to Domácí péči Slávka Horáka a dokumentu Koudelka fotografuje Svatou zemi režiséra Gilada Barama.

Devětadvacátý ročník Finále Plzeň se konal od 15. do 21. dubna 2016 v Plzni. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…