Osmým rokem pomáhají energetici tam, kde je potřeba. Na východě Čech proběhly Dobrovolnické dny

18.05.2015 15:36

„Čas pro dobrou věc“ si v minulých sedmi letech udělaly již tři tisíce odborníků Skupiny ČEZ. Letos se do programu firemního dobrovolnictví připojují další stovky zaměstnanců, kteří vyjíždějí pomáhat napříč celou republikou. V minulém týdnu přivítalo pět desítek dobrovolníků sedm veřejně prospěšných organizací z Královéhradeckého a Pardubického kraje. V pátek 15. května se navíc konal mezinárodní dobrovolnický den Give & Gain, ke kterému se v ČR společně se Skupinou ČEZ připojilo více než 900 dobrovolníků ze 33 českých a nadnárodních společností, samospráv a akademických subjektů. Při této akci vyrazilo na pomoc do 20 neziskových institucí rekordních 92 zaměstnanců Skupiny ČEZ.

Osmým rokem pomáhají energetici tam, kde je potřeba. Na východě Čech proběhly Dobrovolnické dny
Foto: cez.cz
Popisek: Dobrovolníci z ČEZ.

Jednotlivé skupiny pomocníků si poctivě rozdělily úkoly. Někteří malovali a uklízeli prostory Dětského krizového centra NOMIA, jiní zase revitalizovali areál Dětského centra Veská nebo natírali lavičky v Domově sociálních služeb Slatiňany. Šest dobrovolníků zamířilo do největšího střediska Oblastní charity Červený Kostelec, Domova sv. Josefa v Žirči, kde se jako jediné lůžkové zařízení v ČR věnují nemocným roztroušenou mozkomíšní sklerózou. Klienty na vozíčku vzali na návštěvu královodvorské ZOO. „Potřebovali jsme pomoct se zdánlivými maličkostmi, jak by se mnohým zdravým lidem mohlo zdát: nakoupit občerstvení, věnovat nemocným péči a pozornost či manipulovat s vozíčkem. Ale právě díky této podpoře mohli naši klienti, kteří jinak mají malou možnost dostat se ven, vyrazit na výlet do ZOO, z čehož byli nadšení,“ uvádí Jitka Holcová, koordinátorka dobrovolníků z Domova sv. Josefa. „Dobrovolníci z ČEZu se své úlohy zhostili skvěle a pomohli našim chráněncům připravit jedinečný zážitek. Těšíme se, že se s nimi při podobné příležitosti sejdeme zase za rok,“ dodává Jitka Holcová.

Firemní dobrovolníky přivítala také organizace Prostor PRO, ve které bylo potřeba pomoci s přípravou akce podpůrného rodinného centra Pohoda. Jednodenní HRY BEZ HRANIC, sportovní klání pro 200 lidí se zdravotním postižením, zase připravovali energetici v Nové Pace v Životě bez bariér.

Ondřej Holas vyjel na pomoc již počtvrté za sebou

Projekt firemního dobrovolnictví „Čas pro dobrou věc“ organizuje Skupina ČEZ od roku 2008 a mezi zaměstnanci se těší stále větší oblibě. „Vážím si toho, že nám Skupina ČEZ v naší chuti pomáhat pravidelně vychází vstříc, a my tak každý rok můžeme svou prací podpořit nějakou organizaci, která to potřebuje,“ říká Ondřej Holas, logistik senior Skupiny ČEZ ze Skutče. Sám se do projektu firemního dobrovolnictví zapojil již počtvrté v řadě. Ani letos neváhal, má odzkoušeno, že nabídnutá pomoc stojí za drobné nepříjemnosti, plynoucí z vynechaného pracovního dne. Se skupinou svých přátel z řad kolegů se tentokrát vydal podpořit Oblastní charitu Pardubice do nedalekých Mikulovic.

Každým rokem vyráží Ondřej Holas pomáhat neziskovým organizacím ve větší skupině kolegů ze Skutče. „Jsme parta přátel, vždy se domluvíme a jedeme pomáhat společně. Bereme to jako takový náš pravidelný teambuilding,“ svěřuje se Ondřej Holas. „Nejčastěji vyjíždíme k organizacím v pro nás dostupné vzdálenosti a pokaždé pomáháme někde jinde a jinak,“ dodává. Letos Ondřeje a jeho kolegy čekala manuální práce při úpravě zahrady u nového střediska odlehčovacích služeb pro seniory v Mikulovicích u Pardubic. „Sešli jsme se na místě už o půl deváté ráno a skončili v odpoledních hodinách. Celý den jsme prováděli úklidové práce na zhruba 4000 m2 velké zahradě, která byla zarostlá a zasypaná odpadem a sutí z nedávné rekonstrukce přilehlé stavby. Takže jsme od rána vysekávali křoví a travnaté porosty, sbírali a odnášeli sutiny, hrabali a celkově dávali celou zahradu do pořádku, aby byla připravena na léto, respektive na otevření nově zrekonstruovaného objektu se službou pro seniory. Byla to fyzicky náročnější práce, ale stálo to za to,“ dodává Ondřej.

Ondřej Holas prý přemýšlí i o dalších formách dobrovolnictví, ze kterých si každý zaměstnanec ČEZ může nově vybrat. Letos poprvé mohou pracovníci nad rámec jednoho dobrovolnického dne využít například také tzv. Rodinný den dobrovolnictví, a k poctivé práci pro dobrou věc vzít s sebou celou rodinu. Společně se tak mohou připojit k téměř třem tisícům firemních dobrovolníků Skupiny ČEZ, kteří svými silami podpoří průměrně padesát veřejně prospěšných organizací za rok.

Informace o podpořených organizacích

Dětské centrum Veská, Sezemice
Nabízí komplexní péči a pomoc dětem a ženám v tíživé životní situaci.

www.dcveska.euweb.cz

 

Prostor PRO, o. p. s., Hradec Králové
Vytváří a nabízí prostor pro sociální, preventivní, návazné a veřejné aktivity, zaměřené především na děti a mladé lidi. Přispívá k rozvoji samostatnosti, odpovědnosti a mezilidských vztahů.

 Oblastní charita Červený Kostelec – Domov sv. Josefa

Dvůr Králové nad Labem

Je jediným zařízením v České republice poskytujícím lůžkovou péči pro nemocné roztroušenou sklerózou.

 

www.domovsvatehojosefa.cz

Život bez bariér, o.s., Nová Paka

Pomáhá zdravotně postiženým a seniorům ve složité situaci odhalovat jejich potenciál a znovu se začleňovat do společnosti.

 

www.zbb.cz

Domov sociálních služeb Slatiňany

Zajišťuje sociální služby pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením. Rovněž nabízí ústavní nebo ochrannou výchovu dětí a mládeže s mentálním postižením.

 

www.dss.cz

Oblastní charita Pardubice
Poskytuje pomoc především osobám v sociální, hmotné i duchovní nouzi, pomáhá rodinám pečujícím o seniory a sociálně znevýhodněným rodinám. Provozuje pečovatelská i vzdělávací centra a poskytuje služby osobní asistence.

 

www.pardubice.charita.cz

NOMIA, z. ú., Hradec Králové

Provozuje dětské krizové centrum a poradnu pro oběti násilí. Nabízí komplexní péči a pomoc dětem a ostatním osobám v tíživé životní situaci.

 

www.nomiahk.cz

Mezinárodní dobrovolnický den Give & Gain

Give & Gain Day  je příležitosti pro firmy a jejich zaměstnance po celém světě spojit své síly a pomoci veřejně prospěšnému sektoru, tento den organizuje v České republice platforma Byznys pro společnost.

www.byznysprospolecnost.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…