PMS: Jak to vlastně chodí ve vězení? Debatovali jsme s lidmi v Mostě

24.11.2019 18:28

Jak to vlastně chodí ve vězení? Mají tam odsouzení možnost pracovat, kde, za jakých podmínek? Z čeho splácí dluhy, co stojí pobyt ve vězení, je rozdíl mezi "výživářem" a doživotně odsouzeným? Jak je to s návštěvami, balíky, co dělají odsouzení ve volném čase, jaké mají programy, kdy jim může být trest přerušen, bude moci přijít domů na Vánoce?

PMS: Jak to vlastně chodí ve vězení? Debatovali jsme s lidmi v Mostě
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Na tyto a další otázky odpovídal klientům i pracovníkům Oblastní charity Most ředitel věznice Bělušice Ondřej Kroupa na besedě pořádané v rámci projektu Probační a mediační služby Křehká šance II, konkrétně aktivity s názvem Rozvoj restorativní praxe. Beseda byla součástí každoročně pořádaných Dnů restorativní justice. V příjemné diskuzi s účastníky zdůraznil potřebu podpory sociálních a rodinných vazeb odsouzených, jakožto důležitém faktoru ovlivňujícím úspěšný návrat vězněných do běžného života. Hovořil o významu zaměstnávání vězněných osob, spolupráci s neziskovými organizacemi při přípravě na propuštění i motivaci odsouzených a možnostech pomoci jim ve vězení na sobě pracovat tak, aby se tam již nikdy nemuseli vrátit. Setkání končilo výzvou "Dejme šanci těm, kteří si svůj trest řádně vykonali a jsou motivování k pozitivní změně ve svém životě, zapojit se zpět do běžného života v naší společnosti".

Beseda byla spojena s výstavou "Výpovědi osob dotčených trestnou činností", kterou v úvodu setkání představila Tereza Řeháková z Probační a mediační služby, projektu Křehká šance II. Výstava přináší autentická sdělení obětí, jejich blízkých, pachatelů či svědků trestného činu o tom, jakým způsobem jim tato skutečnost změnila život. Poukazuje na fakt, že trestná činnost zasahuje celou řadu osob různým způsobem a při řešení trestné činnosti je třeba potřeby těchto osob brát v úvahu. To je jedna s myšlenek tzv. restorativní (obnovující) justice, která akcentuje nutnost řešit takové následky s ohledem právě na potřeby oběti či za jejich účasti, nezbytné je přijetí zodpovědnosti ze strany pachatele a zajištění ochrany celé společnosti pomocí vhodně a efektivně zvolených trestních opatření. V těchto dnech si tyto myšlenky připomínáme právě prostřednictvím tzv. "Dnů restorativní justice". Beseda v Charitě spojená s výstavou (k vidění zde bude ještě další týden) byla jejich první letošní akcí v mosteckém regionu, další budou v příštím týdnu následovat, viz ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…