PMS: Projekt „Křehká šance II“ pomohl k realizaci dětského koutku v návštěvní místnosti opavské věznice

31.05.2018 21:10

Zútulnit prostory, ve kterých se na návštěvy scházejí rodiny s odsouzenými, a přetvořit část místnosti do prostoru vhodného pro děti. To je myšlenka, se kterou se realizátorka programu RRP – rozvoje restorativní praxe v rámci projektu „Křehká šance II“ Mgr. Barbora Lesková na podzim loňského roku obrátila na Střední školu průmyslovou a uměleckou (SŠPU) a Věznici a ÚpVZD v Opavě. Dala tím vzniknout neobyčejné spolupráci mezi několika organizacemi, která na jaře 2018 vyústila výběrem vítězného návrhu.

PMS: Projekt „Křehká šance II“ pomohl k realizaci dětského koutku v návštěvní místnosti opavské věznice
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Úvodní schůzka se odehrála na podzim 2017 v kulturní místnosti oddílu Specializovaného pro výkon ochranného léčení pro odsouzené muže ve věznici Opava. Prostor je využíván nejen pro návštěvy, ale také slouží jako multifunkční místnost, ve které mohou odsouzení sledovat TV, relaxovat nebo vykonávat komunitní práci. Hlavním požadavkem odborných pracovníků věznice bylo vytvořit koutek, který by byl určen ke hře dětí odsouzených během návštěv, ale zároveň by byl dobře složitelný a vhodně vybavený pro děti různého věku jednoduchým, účelným a dobře čistitelným zařízením.

V průběhu ledna 2018 uspořádala SPŠU pro své studenty tématický workshop, ze kterého vzešlo několik návrhů. Vítězný návrh nejvíce odpovídal požadavkům a potřebám věznice, nicméně z ostatních návrhů byly přejaty dílčí prvky, které vítězný návrh vhodně doplňují. Součástí diskuse byla i možnost zapojení odsouzených žen i mužů do výroby jednotlivých částí zařízení (šití polštářů, podložek, atd.).

Výsledný koncept se setkal s pozitivním ohlasem ze strany věznice a k samotné realizaci by mělo dojít v řádech několika měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …