Pacienti krajských nemocnic se budou léčit na nových lůžkách

03.06.2015 19:19

Pacienti v šesti nemocnicích, jejichž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj, už nebudou muset ležet na starých matracích a opotřebovaných postelích.

Pacienti krajských nemocnic se budou léčit na nových lůžkách
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Pacienti v šesti nemocnicích, jejichž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj, už nebudou muset ležet na starých matracích a opotřebovaných postelích.

Nemocnice s poliklinikou Havířov, Karviná-Ráj, Nemocnice Třinec, Nemocnice ve Frýdku-Místku, Sdružené zdravotnické zařízení Krnov a Slezská nemocnice v Opavě, které jsou příspěvkovými organizacemi Moravskoslezského kraje, totiž dostanou do poloviny července 1010 nových lůžek včetně matrací a nočních stolků. Za pětačtyřicet milionů korun obmění více než třetinu ze všech svých 2719 lůžek.

„Nemocnice průběžně lůžkový fond obnovují, rychlost obnovy však závisí na financích. Nákup nových postelí proto většinou upozaďují před nákupy zdravotnické techniky nutné k poskytnutí kvalitní zdravotní péče pacientovi. Obnovit lůžkový fond nemocnic v takovém rozsahu jako nyní jsme mohli díky finančním prostředkům z Evropské unie. Ta hradí pětaosmdesát procent nákladů, zbytek spolufinancuje Moravskoslezský kraj,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.

Vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Vratislava Krnáčová uvedla, že pacienti si v nemocnicích často stěžovali na zastaralý lůžkový fond. „Upozorňovali třeba na to, že je sice po operaci přestává bolet rána a jejich stav, kvůli kterému museli být hospitalizováni, se celkově zlepšil, ale že je bolí záda nebo hlava z ležení na nekvalitních matracích a lůžkách,“ vysvětlila vedoucí odboru zdravotnictví moravskoslezského krajského úřadu Vratislava Krnáčová.

„Proto pořízení nových postelí do nemocnic znamená významný posun ve zvyšování kvality péče o pacienty, zkrácení doby rekonvalescence a také snížení rizika úrazů a fyzické námahy personálu,“ dodal náměstek hejtmana Jiří Martinek s tím, že nové matrace i moderní polohovací postele mohou také zásadně snížit rizika vzniku proleženin a infekcí.

„Nová postel mi přinesla neporovnatelný komfort. Nevnímám tolik bolesti a nepříjemné pocity, které provází každodenní léčba. Nebolí mě v zádech a nemám pocit tvrdého lůžka. Velmi jsem uvítal polohování hlavy a nohou, které si mohu provádět sám, aniž bych byl nucen volat sestru,“ sdělil pacient rehabilitačního oddělení v Orlové Roman Lindáček.

„Kromě výškového, elektricky ovládaného zdvihu a polohování ložné plochy je možné postel prodloužit, a to až o patnáct centimetrů. Bezpečná nosnost lůžka je až 250 kilogramů, což umožní zvýšení komfortu pro všechny vyšší a silnější pacienty,“ řekla Šárka Panáková, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Nemocnice Třinec.

„Lůžka jsou lehce ovladatelná pro sestry i pacienty, umožňují polohování zádového, stehenního i lýtkového dílu, které lze nastavovat v úhlu podle potřeby pacienta. Nová lůžka znamenají zvýšení komfortu a bezpečí jak pro pacienty, tak pro ošetřovatelský personál,“ potvrdila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči frýdecko-místecké nemocnice Jarmila Dostálová.

„Výměnu lůžek vnímáme jako nový významný pokrok ve zvyšování kvality poskytované péče a bezpeční pacientů,“ shodly se náměstkyně pro ošetřovatelskou péči v personální unii NsP Havířov a NsP Karviná-Ráj Renáta Tydlačková a Andrea Kopáčková.

Nová lůžka v krajských nemocnicích, rozděleno podle opotřebovanosti lůžkového fondu a potřeb jednotlivých zdravotnických zařízení:

Nemocnice s poliklinikou Havířov                    116 nových lůžek

Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj              220 nových lůžek

Nemocnice Třinec                                           108 nových lůžek

Nemocnice Frýdek-Místek                               229 nových lůžek

Slezská nemocnice v Opavě                            169 nových lůžek

Sdružené zdravotnické zařízení Krnov              168 nových lůžek

Celkem                                                        1010 nových lůžek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…