Padělky hraček za milion na tržnici Olomoucká 61 v Brně

16.08.2015 17:24

Mimořádná kontrolní akce zaměřená na dodržování zákona o ochraně spotřebitele, prodej, nabídku a skladování zboží porušující některá práva duševního vlastnictví a výrobkovou kontrolu hraček proběhla dne 6. 8. v tržnici Olomoucká 61 v Brně. Při této kontrole bylo zkontrolováno 11 stánků a zajištěno bylo 2960 kusů padělků hraček. Šlo zejména o hračky značek SpongeBob, My little Pony, Angry birds, Shaun the Sheep, Ice Age. Jednalo se o falzifikáty hraček vyčíslené v hodnotě originálů za více než 1 milion korun. Celkem bylo zjištěno 23 porušení zákona o ochraně spotřebitele a 3 porušení zákona č. 22/1997 Sb.

Padělky hraček za milion na tržnici Olomoucká 61 v Brně
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Ve čtvrtek 6. 8. proběhla v Brně na tržnici Olomoucká 61 mimořádná kontrolní akce, která se zaměřila na dodržování zákona o ochraně spotřebitele, padělky a výrobkovou kontrolu hraček. Kontrolou prošlo 11 stánků na tržnici. V nich bylo zjištěno celkem 26 porušení zákona o ochraně spotřebitele, a také dalších obecně závazných právních předpisů v dozorové působnosti České obchodní inspekce.

Celkem bylo zajištěno 2 960 ks padělků hraček, a to zn. SpongeBob, My little Pony, Angry birds, Shaun the Sheep, Ice Age. Celková hodnota zajištěného zboží je 1 024 201 Kč.

Nejčastěji byla prodávajícím prokázána porušení zákona o ochraně spotřebitele (zák.
č. 634/1992 Sb.), a to ve 23 případech, z toho:

? porušení informačních povinností o výrobku bylo zjištěno při kontrolách 3 prodejních míst
? s cenou nebyl spotřebitel seznámen náležitým způsobem v 9 případech
? porušení zásad poctivosti prodeje prokázali inspektoři v 1 případě
? doklad o zaplacení se všemi náležitostmi nebyl nevydán na vyžádání spotřebitele
v 5 případech
? ve 2 případech došlo k porušení práv majitelů duševního vlastnictví

Porušení povinností stanovených zákonem o technických požadavcích na výrobky (zák.
č. 22/1997 Sb.), zjistili inspektoři ve třech případech, kdy v jednom případě byl zjištěn prodej nebezpečného výrobku, který nesplňuje požadavky výše zmíněného zákona, a dále byl zjištěn prodej výrobků, které nebyly opatřeny informacemi požadovanými příslušnými prováděcími právními předpisy, resp. byly neoprávněně označeny značkou shody CE.

Jako nebezpečný byl zjištěn dětský deštník s píšťalkou, který neodpovídal bezpečnostním požadavkům příslušné technické normy (ČSN EN 71-1+A6:2008). Jedná se o dětský plastový deštník s automatickým otvíráním. Součástí deštníku je plastová píšťalka opatřená plastovým okem, kterým je provlečena šňůra spojující píšťalku s deštníkem. Odborným posouzením bylo zjištěno, že při manipulaci se složeným deštníkem dochází ke snadnému obnažení konců drátěných výztuží. Při následném otevření deštníku jsou obnažené konce drátů volně přístupné, čímž hrozí poranění obličeje a zejména očí dětí. Nebezpečí poranění zvyšuje automatické otevírání deštníku.

Dalšími nedostatky trhovců byl prodej zboží bez označení cenou, nevydání dokladu o koupi a prodej výrobků bez povinných informací. Zneužití označení CE bylo zjištěno u tohoto kuchyňského vybavení: 3 druhů táců, reflexních pásek, struhadel, drtičů na brambory, 2 druhů žiletek a stěrek.

Po identifikaci kontrolovaných osob a vypracování odborných posudků na zajištěné padělky bude s prodávajícími zahájeno správní řízení o uložení pokuty, propadnutí zboží a jeho následné likvidaci.

Vzhledem k zjištěným nedostatkům budou kontroly obdobného rázu nadále pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…