Padělky z českých tržnic stále častěji končí ve skladech ČOI

30.10.2014 19:58

Porušování některých práv duševního vlastnictví prodejem padělků chráněných značek a vzorů, včetně nedovolených rozmnoženin zvukových a obrazových nosičů zůstává stále doménou prodejců v pohraničí. Svědčí o tom výsledky kontrolních akcí inspektorů ČOI z Ústí nad Labem a Brna v severočeském Hřensku a také na opačném konci republiky, v jihomoravských Hatích, před několika dny.

Padělky z českých tržnic stále častěji končí ve skladech ČOI
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Jen při těchto dvou kontrolních akcích zajistili inspektoři téměř 500 kusů výrobků protiprávně označených známými chráněnými značkami v odhadnuté ceně originálů přesahující 2,5 milionu korun. Za tuto klamavou obchodní praktiku umožňuje zákon o ochraně spotřebitele uložit pokutu až do výše 5 milionů korun. 

Hřensko: 

Při kontrolní akci ČOI v severočeském Hřensku zajišťovali bezpečnost inspektorů z  inspektorátu ČOI se sídlem v Ústí nad Labem pracovníci Služby cizinecké policie. Kontrole byl přítomen také náměstek ministra MPO, Karel Novotný. Při této akci v příhraniční obci Hřensko zajistili inspektoři v šesti kontrolovaných stáncích celkem téměř 500 kusů nabízených a skladovaných výrobků, porušujících některá práva k duševnímu vlastnictví. Jejich celková hodnota, vyčíslená v ceně originálů, byla 1 600 000 Kč. Jednalo se především o textilní výrobky, ale i o kabelky, hodinky nebo hračky značek Louis Vuitton, Gucci, Adidas, Rolex, Rado, Tommy Hilfiger, Jack Wolfskin a dalších.

Zajištěné výrobky byly uskladněny mimo dosah kontrolovaných osob a po nabytí právní moci rozhodnutí bude padělané zboží zlikvidováno, případně budou výrobky vhodné pro využití k humanitárním účelům předány neziskovým organizacím.   

Hatě:

Mimořádná kontrolní akce v tržnici Hatě byla také zaměřena na prodej, nabídku a skladování zboží porušující některá práva duševního vlastnictví, a prověřování výrobků z hlediska plnění požadavků na jejich bezpečnost (dodržování zákona o obecné bezpečnosti výrobků a zákona o technických požadavcích na výrobky). Ani tato akce se neobešla bez přítomnosti příslušníků Cizinecké policie.

V sedmi kontrolovaných stáncích inspektoři zajistili celkem 97 ks padělků textilních oděvů, galanterie a obuvi, jejichž prodejem by majitelům některých práv duševního vlastnictví vznikla škoda dosahující bezmála 870 tisíc korun. Jednalo se o klamavé označení známkami Adidas, Burberry, Calvin Klein, Converse, Hugo Boss, Lacoste, Louis Vuitton, Prada, Puma a Tommy Hilfiger.

Po identifikaci kontrolovaných osob a vypracování odborných posudků potvrzujících, že se jedná o výrobky neoprávněně označené ochrannými známkami, bude s prodávajícími zahájeno správní řízení. V něm bude rozhodnuto o výši pokuty, propadnutí zboží a jeho následné likvidaci či předání k humanitárním účelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…